Achtergrond
EONOS

Varkensfluisteraar Kees leert zijn varkens waar ze moeten poepen en plassen

foto: Reinout Meijerfoto: Reinout Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Varkensfluisteraar Kees leert zijn varkens waar ze moeten poepen en plassen

Varkensfluisteraar Kees Scheepens runt zijn boerderij op een andere manier dan veel van zijn collega's. Hij communiceert via speciale geluiden met de dieren, met kennis die hij de afgelopen dertig jaar heeft opgedaan. Kees Scheepens was eerst werkzaam als dierenarts, maar heeft uiteindelijk toch de overstap gemaakt naar het boerenleven. In Langs de Lijn en Omstreken vertelde hij over zijn passie voor deze dieren en de oplossing die hij heeft bedacht voor het ammoniakprobleem in de stallen.

Video niet beschikbaar

"Na de uitbraak van de varkenspest in 1997, werd ik als dierenarts gevraagd om biggen en varkens te doden, ook de gezonde. En dat deed mij pijn in het hart en in het hoofd. Als dierenarts heb ik de taak dieren gezond te maken of te houden, niet om ze te doden. Dat doet een slachter", vertelt Kees. Vanaf dat moment was voor hem duidelijk dat hij zich ging richten op zijn eigen varkensboerderij.

Knorremansjes

Dat boerenleven was Kees overigens niet vreemd, want hij is de negentiende generatie in zijn familie die het vak van boer uitoefent. "Voor de eerste boer in mijn familie moeten we terug naar het jaar 1310, dus je kunt wel zeggen dat het bij onze familie in de genen zit." Het was voor Kees ook geen moeilijke keuze om een varkensboerderij te beginnen. "Het zijn zulke interessante en intelligente dieren. Ze zijn slimmer dan honden en katten."

Boer Kees wil de intelligentie van zijn 'knorremansjes', zoals hij de varkens liefkozend noemt, optimaal benutten. En met het oog op het ammoniakprobleem in de huidige varkensstallen, wanneer urine en ontlasting met elkaar in aanraking komen, bedacht hij een manier om dat te voorkomen.

Citroenbonbons

"Mijn varkens zijn de eerste ter wereld die op een urinoir plassen en poepen op een poepoir. Hierdoor ontstaat er geen ammoniak." Kees trainde zijn varkens door middel van een beloning wanneer ze op de juiste plek plasten. "Als ze hun behoefte deden op het urinoir, kwam de urine in aanraking met een sensor, die weer in verbinding staat met het beloningssysteem." Die beloning bestaat voor de varkens uit citroenbonbonnetjes. "Ik had ook M&M's en krentenbrood geprobeerd, maar deze bonbonnetjes staan met stip op één."

Varkensfluisteraar Kees Schepens leert zijn dieren zindelijk te zijn

Ster advertentie
Ster advertentie