Achtergrond

'De kritiek op docenten Nederlands is niet terecht'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De kritiek op docenten Nederlands is niet terecht'

[KRO-NCRV] Scripties en tentamens van studenten staan vol taalfouten. Dat komt omdat de studenten het vwo verlaten met onvoldoende kennis van de Nederlandse taal. Deze klacht van hoogleraren en universitair docenten viel afgelopen week te lezen in NRC Handelsblad. ,,Die kritiek is niet terecht", stelt Maaike van Herwaarden. Zij werd eerder dit jaar in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat verkozen tot de Beste Leraar Nederlands van 2016.

Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, komt vreemde spelling tegen in tentamens en scripties van zijn studenten. „Hij wilt.” Heel vaak „en detaille”. Uitdrukkingen als „descentralisatie”, „beredernaties”. „Concensus” in plaats van ‘consensus’, „arosticrotisch” in plaats van ‘aristocratisch’, zo somt hij op in NRC Handelsblad.

,,Er valt inderdaad een heleboel te verbeteren, zo erkent ook Maaike van Herwaarden, maar niet voor iedereen. Het is vooral belangrijk dat we er voor sommige leerlingen meer aandacht aan besteden. De noodzaak van juiste spelling moet aan leerlingen worden duidelijk gemaakt. Ze kunnen het best wel, als ze maar weten dat ze er op moeten letten.”

Taaltoets

Inmiddels moeten rechtenstudenten in hun eerste jaar een taaltoets maken die met goed gevolg moet worden afgelegd. Maaike van Herwaarden vindt zo’n taaltoets een slecht idee ,,Volgens mij zegt een taaltoets alleen maar dat je de regels op dat moment in een onnatuurlijke situatie goed kunt toepassen.”

Ster advertentie
Ster advertentie