Achtergrond
BNNVARA

Meer militairen, meer machinegeweren, meer geweld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer militairen, meer machinegeweren, meer geweld

"Op mijn reizen door Afrika zag ik vroeger overal ontwikkelingswerkers die waterputten aan het slaan waren, tegenwoordig zijn het mannen met walkietalkies en machinegeweren." Dat vertelt Afrika-correspondent Bram Vermeulen in De Nieuws BV. Hij constateert dat de wapenlobby de Europese grensbewaking stevig in zijn greep heeft.

Video niet beschikbaar

Voor NRC-Handelsblad heeft Vermeulen in kaart gebracht hoe de wapenindustrie zich meester heeft gemaakt van het Europese veiligheidsbeleid. Drones en biometrische systemen, maar ook gewoon hekken en prikkeldraad, vinden gretig aftrek in heel Afrika.

Mark Akkerman, onderzoeker bij de organisatie Stop Wapenhandel, constateert dat de Europese productie van grensbewakingssystemen jaarlijks met zo'n 15% groeit. Ook Nederlandse bedrijven, zoals TNO en Thales, pikken hun (vaak stevige) graantje mee.

Cynisch

Het budget van Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie, is in de afgelopen 15 jaar verhonderdvoudigd, vertelt Vermeulen. Daar profiteert de defensie-industrie van mee, zodat de cynische situatie ontstaat dat de industrie wapens levert voor oorlogen die mensen op de vlucht drijven, en vervolgens ook verdient aan de grensbewaking die diezelfde vluchtelingen moet tegenhouden.

Vooralsnog profiteren alleen de industrie en de Afrikaanse regimes, die geld krijgen voor opvangregelingen en ontmoedigingsmaatregelen. De vluchtelingenstromen worden niet kleiner, en er verdrinken nog altijd migranten in de Middellandse Zee.

Migratie vormt een groeimarkt voor de wapenindustrie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie