In Nederland worden honderden vrouwen in hun eigen huis vastgehouden
- Nieuws
- In Nederland worden honderden vrouwen in hun eigen huis vastgehouden
[KRO-NCRV] Vorig jaar sprong Fayza Oum'Hamed na acht jaar thuis opgesloten te hebben gezeten uit wanhoop van haar balkon. "Ik dacht, als ik zo de rest van mijn leven moet doorbrengen, dan ben ik liever dood", vertelt ze in De Ochtend op NPO Radio 1. In Nederland zitten naar schatting honderden vrouwen opgesloten in hun eigen huis, omdat ze van hun man niet naar buiten mogen. Deze vrouwen blijven veelal buiten het zicht van sociale instanties, totdat de situatie klapt. Zoals bij Oum’Hamed.
Rafia Aallouch heeft enkele jaren geleden de stichting Home Empowerment opgezet in Amsterdam om dit soort vrouwen in beeld te krijgen en ze uit hun situatie te bevrijden. Uit onderzoek in Den Haag en Amsterdam blijkt dat er tussen de twee- en driehonderd vrouwen per stad opgesloten zitten. Aallouch: "Uiteindelijk zullen het er veel meer zijn, want er is alleen maar onderzoek gedaan in deze twee steden en de vrouwen worden niet voor niets verborgen genoemd. Je ziet ze niet."
Uitgehuwelijkt
Volgens Aallouch kan iedere vrouw slachtoffer worden, maar gaat het in de praktijk vaak om vrouwen en meisjes met een migrantenachtergrond. Aallouch: "Je ziet dat ze vaak uitgehuwelijkt worden en aan een Nederlandse man worden gekoppeld. Deze vrouwen zijn hier lang geleden komen wonen, spreken de taal niet en worden beroofd van hun vrijheden. Sommige vrouwen komen niet eens op de school van hun kinderen." Helemaal zorgelijk noemt Aallouch het dat het soms gaat om derde generatie migranten, die gewoon in Nederland zijn geboren. Af en toe helpt ze ook Nederlandse vrouwen die door hun man worden opgesloten.
Bekijk hier het gesprek met Rafia Aallouch in De Ochtend:
Keklik Yücel van de PvdA is blij dat er extra geld door minister Asscher beschikbaar is gesteld, maar zou graag zien dat dit geld echt bij de mensen zoals Rafia komt die ‘met hun enkels in de modder staan.’ Yücel: “Zorg dat mensen als Rafia en hulpverleners uit de gemeenschappen zelf onderdeel worden van de inburgeringstrajecten van deze vrouwen. Ook wil Yücel dat mensen zoals Rafia gepositioneerd worden in de wijkteams om dichter bij de bron van de problemen te komen."
Risicoprofielen maken
Op beleidsniveau is er ook nog ruimte voor verbetering volgens Yücel. "Je zou door de IND risicoprofielen kunnen laten maken. Als vrouwen die hier naartoe komen getrouwd zijn met iemand waarbij instanties kunnen inschatten dat het een risico is, moeten deze vrouwen vaker worden bezocht."
De reportage is vanavond te zien in KRO-NCRV Brandpunt om 20.30 op NPO 2.