‘Integratie Marokkaanse Nederlanders is een succes’
- Nieuws
- ‘Integratie Marokkaanse Nederlanders is een succes’
Het is vijftig jaar geleden dat Nederland de eerste gastarbeiders uit Marokko uitnodigde. Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 noemt de integratie van de Nederlandse Marokkanen een halve eeuw later 'een doorslaand succes’. Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam is het daar absoluut niet mee eens. In Dit is de Dag gingen zij met elkaar in debat.
Video niet beschikbaar
Paternotte roemt onder anderen Hakim Ziyech die excelleert bij Ajax, Khadija Arib in de Tweede Kamer en Ali B. in The Voice of Holland. Ook is hij tevreden over de onderwijscijfers onder de Marokkaanse gemeenschap. Zo gaat één op de drie kinderen met Marokkaanse wortels naar de havo of het vwo, terwijl dat in 2005 nog één op de vijf kinderen was.
Er komen op dit moment zelfs méér meisjes met een Marokkaanse achtergrond met een diploma van school dan Nederlandse jongens. Verder zitten er steeds minder mensen uit deze groep in de bijstand, aldus Paternotte.
Wensdenken
Tanya Hoogwerf verwijt D66 ‘wensdenken’. De Leefbaar-politica maakt zich grote zorgen over de oververtegenwoordiging van Marokkaanse Nederlanders in de criminaliteit. Ze erkent dat Marokkaanse meisjes het op dit moment goed doen, maar ze maakt zich zorgen wat er met hen gebeurt als ze klaar zijn met hun opleiding: “Als ze daarna thuis belanden en voor de kinderen moeten zorgen kun je nog niet spreken van geslaagde integratie”. Volgens Hoogwerf is de economische integratie misschien op orde, maar de sociaal-culturele integratie nog lang niet.
Esmaa Alariachi heeft een Marokkaanse achtergrond en is blij met het verhaal van D66. “Er is geen enkele andere gemeenschap in Nederland die in vijftig jaar zo veel heeft bereikt. Van de politiek tot de criminaliteit en in het zakenleven: er zijn allemaal succesvolle Marokkaanse Nederlanders.”