Achtergrond
KRO-NCRV

'Waddenzee mooiste natuurgebied van de wereld, maar hoe lang nog?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waddenzee mooiste natuurgebied van de wereld, maar hoe lang nog?'

Het is druk op de Waddenzee: vogels, zeehonden, visserij, zoutwinning, oefenterrein defensie, er wordt gebaggerd. En niet te vergeten: toerisme. Alle hangt aan elkaar samen met een bestuurlijke spaghetti: drie ministers, drie provincies en dan is er ook nog een hele rits aan belangenverenigingen. Een nieuw probleem dient zich aan: wel of geen gaswinning in "het mooiste stukje natuur van Nederland?"

Voor de minister is het nog geen tijd voor harde keuzes

Verslaggever Thomas Schuurman gaat het wad op met Flang: geboren en getogen op Terschelling. Hij is UNESCO werelderfgoed-gids en organiseert ook 'culinair wadlopen'. "Het mooiste natuurgebied ter wereld en de plek waar ik het liefst kom", zegt hij. Flang wijst erop dat de Waddenzee een eigen ecosysteem heeft, en bovendien al tienduizenden jaren bestaat. Maar hoe lang nog?

"Boren naar gas en werelderfgoed gaat niet samen", zegt Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse UNESCO-commissie. "Maar nog belangrijker: de waarden van de Waddenzee staat op het spel."

Flang wijst op een kokkeltje met bijzondere krachten

We spreken met de directeur van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi, die er eind dit jaar na vijf jaar mee stopt. Ze neemt ons mee naar het Friese Ternaard, de plek waar misschien naar gas geboord gaat worden. Het mag niet ín de Waddenzee, maar er wel náást, zegt ze. En dan boren ze schuin. Verschrikkelijk, vindt Jacobi. "Zet het licht op rood, niet nog meer! De Waddenzee kan het niet hebben."

foto: KRO-NCRV

Lutz Jacobi leidt ons rond

Lutz Jacobi staat niet alleen, maar is de ministerie te overtuigen?

foto: KRO-NCRV

Garnalenvisser Mark aan het werk

Mark Koornstra uit Harlingen is vierde generatie garnalenvisser. Verslaggever Thomas Schuurman ving hem op, toen 'ie net terugkwam van een paar dagen vissen op het Wad. Met hem bespreekt hij de uitdagingen in het gebied. Komt er nog een vijfde generatie aan?

Ook de garnalensector heeft met uitkopen te maken...

We keren weer terug bij minister Harbers, die, als voorzitter van het bestuurlijk overleg, middenin de 'bestuurlijke spaghetti' zit. Hij moet de boel ontwarren en na de zomer de keuze maken: kan er ook naar gas geboord worden bij het Friese Ternaard ja ofte nee?

We maken de eindbalans op

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie