Achtergrond

Waarom vrouwen betere politieke leiders zijn in tijden van crisis

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vrouwen betere politieke leiders zijn in tijden van crisis

[EO] Vrouwen zijn betere crisismanagers en daarom meer geschikt voor de hoogste posities in de politiek, als premier of president, zo wordt gezegd. Actueel vandaag de dag: Nu Engeland in Theresa May een nieuwe politiek leider heeft, in Duitsland Angela Merkel aan de macht is en Hillary Clinton mogelijk de president van de Verenigde Staten wordt.

"Vrouwen als politiek leider zijn pragmatischer, ze denken: wat moet er gebeuren? Hoe gaan we het probleem oplossen? Kijk naar Angela Merkel", zegt Annette Birschel, journalist, correspondent en volger van de Duitse politiek.

Ook in de financiële wereld hebben vrouwen topfuncties, zoals Christine Lagarde (IMF) en Janet Yellen (Federal Reserve). "Vrouwen hebben een eigen stijl", vindt Peter de Waard, oud-correspondent in Engeland. "Lagarde zegt daarover dat vrouwen het testosteron missen van mannen en daarom zichzelf niet overschatten bij voorspoed en niet in paniek raken bij tegenspoed. Ze zijn pragmatischer. Het unieke kan zich voordoen dat binnen de G7 straks een meerderheid vrouw is, als ook Marine Le Pen zou worden gekozen in Frankrijk."

Domineesdochters

Birschel vindt Merkel en May goede leiders. "Ze hebben geen last van ideologische ballast. Je zag bij hun eerste persconferentie samen dat er duidelijk chemie tussen die twee was. Ze kunnen goed wheelen en dealen. Maar ook een duidelijke positie innemen en zichzelf wegcijferen."
Beide vrouwen zijn dochter van een dominee. Ook dat schept een band, denkt De Waard. "Anglicanen en protestanten verschillen niet zo veel. En Hillary Clinton is ook gelovig. Het zou een sterk driemanschap kunnen zijn."

'Nederland loopt achter'

Charles Groenhuijsen, oud-correspondent in de VS, vindt dat het nog lang geduurd heeft voor westerse democratieën een vrouw als leider kozen. "En dan loopt Nederland nog meer achter. Het is al decennia geleden dat we Marga Klompé hadden als eerste vrouwelijke minister, maar we hebben nog steeds geen vrouwelijke premier gehad en ook weinig vrouwen als fractieleider. Ik ben wel benieuwd hoe May, Merkel en misschien straks Clinton het gaan doen in een tijd dat populisme opkomt en de mensen een afkeer hebben gekregen van politiek."

Annette Birschel, Charles Groenhuijsen en Peter de Waard bespraken donderdag 28 juli tussen 21.00 en 22.00 in de NPO Radio 1 Sportzomer waarom vrouwen als politieke wereldleiders anders en misschien wel beter zijn dan hun mannelijke collega's. Luister het gesprek hier terug:

en

Ster advertentie
Ster advertentie