‘Het is koorddansen voor Erdogan’
- Nieuws
- ‘Het is koorddansen voor Erdogan’
"De bondgenotelijke verplichtingen blijven bestaan." Oud-defensieminister Joris Voorhoeve en zijn opvolger Hans Hillen zijn het eens. De reactie van president Erdogan op de mislukte staatsgreep zal de samenwerking van de NAVO en de EU met Turkije niet in de weg staan. Daarvoor zijn er te veel gezamenlijke belangen, vertelden ze vanochtend in Stand.Zomer op NPO Radio 1.
Wel maken zij zich zorgen over de arrestaties van duizenden Turkse militairen, agenten, het ontslag van rechters en de plannen om de doodstraf opnieuw in te voeren. "Erdogan stevent af op het dictatorschap", zegt Hillen. "Maar Erdogan weet ook dat de rek er internationaal een keer uit is. Amerika blijft niet alles accepteren wat hij doet en zegt. Het is koorddansen, ook voor Erdogan."
Propagandaterm
Voor de EU wordt het nog lastiger, denkt Voorhoeve. Hij was de afgelopen dagen op familiebezoek in Istanbul en daardoor toevallig ooggetuige van de coup, die volgens hem zo onhandig verliep dat de plannen wel uitgelekt moeten zijn. Over de gevolgen is hij somber. "Democratie is een propagandaterm geworden. We moeten maar zien hoe de rechtstatelijke ontwikkeling van Turkije gaat verlopen."
Zie ook: 'Media zijn veel te mild voor Turkse Nederlanders'
Voorhoeve twijfelt vooral aan de betrouwbaarheid van Turkije als partner in de vluchtelingenkwestie. "Er zitten stevige schaduwzijden aan de afspraken. Vanuit het mensen- en vluchtelingenrecht is het de vraag of het zo wel kan. We hebben te maken met kwetsbare mensen, die meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. De EU moet daar betere afspraken over maken."
Zuivering
"Rommel in een land is nooit goed voor NAVO en ook voorde EU is het lastig", zegt luitenant-kolonel buiten dienst Marcel de Haas. Hij is verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden en constateert dat Erdogan geen andere politiek is gaan voeren sinds de couppoging. "Denk maar aan al die journalisten die al eerder zijn opgepakt. Binnen het leger heeft ook al een zuivering plaatsgevonden. Daardoor was er niet genoeg steun was om de staatsgreep te laten slagen."
Lidmaatschap
De Haas ziet het regime wel strenger worden, maar dat zal geen reden zijn voor de NAVO en de EU om de samenwerking met Turkije op te schorten. Daarvoor zijn de belangen te groot. De militair-strategische positie van Turkije kan niet worden gemist in de strijd tegen IS. "Ik kan me voorstellen dat er iets gezegd wordt over de maatregelen van Erdogan bij de vergadering in Brussel. Meer kun je niet doen. Maar het lidmaatschap van de EU is voor Turkije wel verkeken."
Luister hier het fragment