Het Binnenhof in verval blijft mooi
- Nieuws
- Het Binnenhof in verval blijft mooi
De pracht en praal van het Binnenhof verhult dat de sleet er flink op zit bij de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer en het Torentje van de premier. Toch valt er veel moois te zien en dat kan tot 2020, want dan begint de grote verbouwing. Kamerlid René Peters en oud-Kamerlid Lutz Jacobi gaan in De Nieuws BV in vogelvlucht langs de mooiste plekken.
Video niet beschikbaar
Toe aan renovatie
"De gebouwen hebben grote en kleinere gebreken. Ook in de 'nieuwbouw' van de Tweede Kamer uit 1992, met de plenaire vergaderzaal en de Statenpassage is groot onderhoud nodig." Op de website van de Tweede Kamer staat een lange lijst van zaken die bij de renovatie onder handen genomen worden. De technische installaties, zoals de leidingen liften en klimaatregeling zijn na zoveel jaren gebruik aan het einde van hun levensduur gekomen. "Verder moeten de gebouwen gemoderniseerd worden op het gebied van (brand)veiligheid, houtrot, lekkende daken, ICT, beveiliging en gezondheid." Op foto's van de Schepelhal is te zien dat schimmel toeslaat en de boel letterlijk afbladdert.
Een grondige verbouwing is hoognodig, maar dit betekent dat het Binnenhof 5,5 jaar op slot gaat voor het publiek. "Doodzonde", vinden René Peters en Lutz Jacobi. De laatste zat tot vorig jaar maart in de Tweede Kamer namens de PvdA. Ze becijfert dat ze sinds 2006, toen ze begon, elfduizend mensen op het Binnenhof heeft rondgeleid. "Het is compleet uit de hand gelopen. Het kost heel veel tijd en afzeggen is er niet bij." Jacobi vertelt dat haar rondleidingen om twee uur 's middags begonnen. "Op de publieke tribune bij het Vragenuur, langs de Handelingenkamer waar je de hele geschiedenis tegenkomt, even langs de fracties, door naar de oude zaal van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer." Als Jacobi zelf een debat moest doen, nam haar medewerker de rondleiding over. "Dan sloot ik om vijf of zes uur weer aan en meestal gingen mensen nog een hapje mee-eten in Nieuwspoort."
Je wilt laten zien hoe de democratie werkt in de praktijk
Meer dan een rondleiding
René Peters, in een vorig leven geschiedenisdocent en wethouder in Oss, zit sinds maart 2017 voor het CDA in de Tweede Kamer. Toen hij in Den Haag aan de slag ging, vertelt Peters: "Dan is je vriendengroep benieuwd, 'we willen wel eens zien hoe dat nou gaat bij jou'. Is goed, dan huur je een bus en dan kom je erachter. Dus bus gehuurd, vijftig man erin, hartstikke leuk. Mooie rondleiding en dat zet je op Facebook, hoort zegt het voort en binnen no time heb ik hier half Noordoost-Brabant over de vloer gehad."
"Je wilt laten zien hoe de democratie werkt in de praktijk", vertelt Peters. "Het volk vertegenwoordigen, dan blijkt dat die kloof tussen burger en politiek niet zo groot is. We hebben visitekaartjes, je kunt me mobiel bellen." Oud-Kamerlid Lutz Jacobi benadrukt het belang voor mensen om het zelf te zien en mee te maken. "Het is wel ons huis van de democratie en als mensen er niet toe uitgenodigd worden, dan komt het er niet van. Dan is het hartstikke ver. Veel van mijn gasten kwamen uit het noorden."
Een stukje lege plank
De Handelingenkamer is wat betreft Jacobi de mooiste plek in de Tweede Kamer. Dat is de oude bibliotheek van het departement Justitie. Een Jugendstil-gebouw waar de fracties van CDA en D66 zijn gehuisvest. De schriftelijke verslagen van de Tweede Kamer, alle handelingen sinds 1814, staan daar in de vorm van dikke boeken op de planken. "Het is behalve een mooie kunstkamer een confrontatie met twee honderd jaar handelingen. Met één stukje lege plank: van '40-'45. In de oorlog heeft de democratie niet gefunctioneerd en dat vinden mensen symbolisch wel heel bijzonder", aldus Jacobi.
Volgens René Peters kan de Handelingenkamer in een rondleiding niet ontbreken. Dat geldt ook voor de plenaire zaal, waar hij wil laten zien hoe het proces werkt en hoe besluiten tot stand komen. Omdat het Binnenhof in 2020 voor langere tijd wordt gesloten voor het publiek, moeten geïnteresseerden snel zijn om nog een keer langs te komen. Aanmelden kan per mail bij René Peters: r.peters@tweedekamer.nl
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.