Binnenland
BNNVARA

Meer geld naar defensie: 'We moet onze eigen broek ophouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer geld naar defensie: 'We moet onze eigen broek ophouden'

Deze week behandelt de Tweede Kamer de defensiebegroting, bestaande uit 22 miljard euro. Tien jaar geleden was dat nog maar één derde van dat bedrag. Niet iedereen is blij met meer geld naar defensie. Rolien Sasse, directeur van vredesorganisatie PAX, vindt dat er te veel geld gaat naar wapens. Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen vindt juist dat het tijd wordt dat 'we de eigen broek ophouden'. In De Nieuws BV gaan ze erover in gesprek.

Video niet beschikbaar

Al drie jaar woedt er een oorlog aan de grenzen van Europa, maar meer budget voor wapens is niet de oplossing volgens Sasse. Daarom is ze kritisch op de stijgende defensiebegroting. "We suggereren dat afschrikking en wapens de manier zijn om vrede te krijgen." Ook is Sasse bang voor een wapenwedloop. "55 procent van de wereldwijde uitgaven aan defensie wordt gedaan door NAVO-landen."

Dassen vult aan dat het grootste gedeelte van die uitgaven worden gedaan door de VS. "Jarenlang hebben we onder de vleugels van de VS onze veiligheid kunnen garanderen, maar die tijd is echt voorbij. Wij zullen onze eigen broek moeten ophouden, daarom kunnen we ook niet meer (...) bezuinigen op defensie."

Inzet op wapens

"Wij zijn niet tegen investeringen in defensie, maar een budget drie keer over de kop laten gaan, gaat te ver", aldus Sasse. "Het gaat ten koste van andere zaken, zoals de aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerkingen." Deze bezuinigingen staan vrede in de de weg, volgens de PAX-directeur. "Deze regering zet in op wapens, in het geloof dat dat vrede geeft."

Volt-fractievoorzitter Dassen kijkt anders naar deze begroting en vindt het goed dat 'we onze eigen broek gaan ophouden'. "Ook al voor de oorlog in Oekraïne waren we volledig afhankelijk van de VS. En met Trump in het Witte Huis is het de vraag of Europa zijn prioriteit blijft." Volgens Dassen moet Europa dus zorgen voor zijn eigen veiligheid. "We hebben jarenlang te weinig geïnvesteerd in defensie (...) daarom lijken de investeringen nu veel, maar we hebben een inhaalslag te maken."

NAVO-norm

Nederland is lid van de NAVO. En van leden wordt verwacht dat ze minimaal twee procent van hun BNP vrijmaken voor defensie. Nederland heeft al lange tijd niet aan deze norm voldaan. Dassen is het met Sasse eens dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking 'kortzichtig' en 'dom' zijn, maar: "Daarnaast moet je je zelf veilig houden en verdedigen, want Poetin heeft gezien dat Europa altijd geleund heeft op de VS. Hij heeft gezien dat hij daarmee zijn gang kan gaan. Als wij onze defensie op orde hadden gehouden, was die kans kleiner geweest."

En de defensie op orde houden begint volgens de Volt-leider bij 'de basale afspraak' van die twee procent. Sasse vindt het NAVO-percentage van twee procent te hoog. "Kijk wat je nodig hebt, en ga er geen vaste norm voor geven."

Europese samenwerking

Waar Sasse en Dassen het over eens zijn is dat er in Europa beter samengewerkt moet worden op het gebied van defensie. Maar dat betekent ook samenwerken met omstreden leiders als Orbán. Volgens Dassen zouden we binnen Europa dan ook moeten kijken naar een 'coalition of the willing': het optrekken met andere landen voor een gemeenschappelijk doel. Als voorbeeld noemt hij de plannen van Duitsland, Frankrijk en Polen om samen te investeren in langeafstandsraketten. Daar zou Nederland zich bij aan kunnen sluiten.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie