Achtergrond
PowNed

Dit doet het Veteranen Search Team tijdens een vermissing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit doet het Veteranen Search Team tijdens een vermissing

Oud-rechercheur Rob Boon is lid van het Veteranen Search Team, een organisatie die zich inzet bij het helpen zoeken tijdens vermissingen. De club wordt ingezet door de politie. "Ik vind het belangrijk dat ik maatschappelijk actief blijf. Als Veteranen Search Team willen wij ons inzetten om iedereen thuis te brengen", vertelt Boon in Het Misdaadbureau.

Het Veteranen Search Team is zes jaar geleden opgericht nadat veteranen mee zochten naar Anne Faber. Oprichter Dennis van der Kraats laat weten dat ze er toen vanuit gingen dat ze 1 à 2 keer per jaar ingezet zouden worden: "Maar dat is veel meer geworden. Het is zo ongeveer ieder jaar verdubbeld." Van der Kraats meent dat het vooral komt doordat het vertrouwen van de politie in het Veteranen Search Team is toegenomen. "De politie weet ons veel beter te vinden en we hebben goede afspraken over het uitwisselen van informatie."

Het team heeft bijvoorbeeld geflyerd in het Zuid-Hollandse Monster tijdens de zoektocht naar Jaïr, die 28 jaar geleden vermist raakte en waar nog geen enkel spoor van is gevonden.

Boon heeft zich tijdens zijn politiecarrière bijna altijd beziggehouden met moordzaken en vermissingen. Toen hij was gepensioneerd wilde hij nog iets blijven doen. "We hebben een app op de telefoon. Op het moment dat het Veteranen Search Team wordt ingezet krijgt elke vrijwilliger een oproep. Dan kun je reageren of je wel of niet komt"

Inmiddels is het team in de afgelopen zeven maande al 67 keer opgeroepen. Dat is al vaker dan vorig jaar in totaal, toen werd de groep 66 keer opgeroepen. Volgens Boon komt dat doordat de politie het team beter weet te vinden. "Je ziet het in Nederland. Als je nu Veteranen Search Team zegt, dan heeft bijna iedereen er wel eens van gehoord."

Daarnaast is er sinds 1 mei een convenant getekend met de politie, "waardoor het makkelijker is om informatie uit te wisselen", vertelt Boon. "De leiding van het team wordt vrij snel na een vermissing in kennis gesteld en er wordt dan samen gekeken wat we als team kunnen betekenen."

Minderjarige kinderen

In tien tot vijftien procent van de gevallen gaat het om minderjarige kinderen waarnaar gezocht wordt. Daarin is ook een toename te zien door corona, vertelt oprichter van het Veteranen Search Team Dennis van der Kaats. Dat komt doordat kinderen suïcidaler zijn geworden. Daarnaast stelt Van der Kaats dat de gevolgen van de tekorten in de zorg ook merkbaar zijn. Het totaal aantal vermissingen in totaal stijgt niet per se, maar dit soort type vermissingen wel.

Als het team wordt uitgerukt is er niet veel bekend over de achtergrond van de vermiste en "dat willen we ook niet weten", zegt Boon. Hij wil zo neutraal mogelijk zijn werk doen.

'Zo snel mogelijk een vermiste vinden'

Hij vervolgt: "Je gaat op linie een bepaald gebied doorzoeken wat door de politie geselecteerd is." Volgens Boon bestaat 85 procent van de club uit militaire veteranen. De overige 15 procent zijn mensen met andere beroepen, bijvoorbeeld politiemensen. "Het zijn eigenlijk allemaal mensen met dezelfde motivatie en met dezelfde drive om te helpen en zo snel mogelijk een vermiste te vinden."

#30 - Het Misdaadbureau: 'Vermoord of ontvoerd? Het is gekmakend dat een 7-jarige al jarenlang onvindbaar is' (S02) - Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie