Buitenland
WNL

Madeleine McCann alweer 17 jaar vermist: 'Verdachte heeft veel op kerfstok'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Madeleine McCann alweer 17 jaar vermist: 'Verdachte heeft veel op kerfstok'

Het is deze maand zeventien jaar geleden dat de drie-jarige Britse Madeleine McCann verdween in het zuiden van Portugal. Hoewel de politie een verdachte op het oog heeft, is het lot van de kleuter nog altijd een raadsel.

#21 - Het Misdaadbureau: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.? ‘Hij zou hebben gezegd: ze schreeuwde niet eens toen ik haar meenam’ (S03) - Het Misdaadbureau

"In dit soort zaken heb je twee opties. Een technische ontwikkeling die gebruikt kan worden of iemand die altijd zijn mond heeft gehouden, maar toch gaat praten", zegt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations aan Saxion Hogeschool en de Politieacademie Nederland, in de podcast van Het Misdaadbureau.

Videobanden

Dat laatste is gebeurd. Meerdere getuigen wijzen naar Christian B. uit Duitsland, die terecht staat voor drie verkrachtingszaken en twee gevallen van seksueel misbruik met kinderen, en momenteel vast zit voor de verkrachting van een 72-jarige vrouw. "Een getuige heeft ingebroken in het huis van Christian B. en daar videobanden met live gefilmde verkrachtingen gestolen. Ook zegt deze getuige dat Christian B. beweerde dat hij te maken heeft met de verdwijning van Madeleine. 'Ze schreeuwde niet eens toen ik haar meenam', zou Christian B. volgens deze getuige gezegd hebben", vertelt AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff.

De getuige in kwestie komt niet heel betrouwbaar over, vanwege zijn verleden. "Hij is veroordeeld wegens mensensmokkel. Maar in de tijd van de ontvoering kende hij Christian B. wel", vertelt Langendorff.

Moeilijk opvoedbare kinderen

Christian B. heeft veel op zijn kerfstok, zegt de VK-correspondent. "Hij is van jongs af aan al op dievenpad, dealde in drugs en hield zich bezig met kinderporno en pedofilie. Hij is opgegroeid in een pleeggezin. Het ging zo mis dat hij in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen is gezet. Daar kwam hij in aanraking met justitie. Hij had zich vergrepen aan een kind."

Een Ierse vrouw die Christian B. beschuldigd van verkrachting getuigde onlangs in de rechtszaal. Daar deed ze afschuwelijke details uit de doeken. Langendorff: "Ze heeft verteld hoe vreselijk tekeer die man ging. Hij glipte naar binnen via een hotelraam, bond haar vast en de rest kun je zelf invullen. Zijn ogen staan op haar netvlies gebrand."

Christian B. ontkent in alle toonaarden dat hij iets te maken heeft met de verdwijning van Madeleine. "Hij steekt de draak met justitie. 'Jullie hebben niets', laat hij via zijn ietwat grofgebekte advocaat weten. Als ze ook maar een beetje in de buurt komen, stuurt hij die advocaat als een rottweiler eropaf", zegt Langendorff.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie