Mensen redden met de telefoonrevolutie in Afrika
- Nieuws
- Mensen redden met de telefoonrevolutie in Afrika
In 2014 kwam vooraanstaand hiv-onderzoeker Joep Lange om bij de MH17 ramp. Na zijn dood werd het Joep Lange Institute opgericht, dat zijn werk voortzet. Zoon Max Lange maakt voor het instituut een documentaire over een deel van het werk van zijn vader. Met de documentaire en zijn werk in Afrika wil Max de missie van zijn vader voortzetten. Hij vertelt er over in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Mensen redden
Het werk van Joep Lange werd door de moeder van Max vaak samengevat als: "Papa is mensen aan het redden in Afrika." Aldaar was hij een geliefd en graag geziene gast. Max is net terug uit Tanzania en Kenia waar hij ook een kliniek bezocht waar zijn vader werk heeft verricht. "Toen we daar aankwamen overhandigde ik een foto van mijn vader", vertelt Max. "De foto werd gekust door de baas in die kliniek en hij vertelde dat ze de kliniek naar hem gingen vernoemen. Dat is heel speciaal natuurlijk."
Een reis die Max en zijn zussen maakten langs al het werk van hun vader in Afrika, spoorde hem aan tot actie. Het resultaat daarvan is de documentaire die bijna uit komt: Crossroads.
Telefoonrevolutie
De documentaire Crossroads gaat voornamelijk over de telefoonrevolutie in Kenia. "We denken vaak dat ze in Afrika achterlopen, maar er is bijna geen Keniaan te vinden met een portemonnee, ze betalen allemaal met hun telefoons." Het mobiele betalingssysteem M-Pesa zorgt ervoor dat iedereen met een simkaart ook geld kan verzenden, sparen en ontvangen met zijn of haar telefoon. De organisatie waar Joep Lange voor werkte heeft een spaarsysteem ontwikkeld waarbij mensen geld kunnen sparen, via hun telefoon, en dat alleen kunnen uitgeven aan zorgkosten. "Hierdoor help je dus op twee fronten. Zorgverleners moeten hun kosten declareren bij mensen en dat is minder fraudegevoelig dan cash betalen. Ook worden mensen gedwongen en gestimuleerd om te sparen", aldus Lange.
Het is niet zozeer ontwikkelingshulp, legt Max uit. Dit systeem wordt nu vooral gedragen door de Afrikanen zelf. "Het was juist de gedachte van mijn vader om ter plekke dingen te ontwikkelen, met de mensen zelf. Daarom ben ik ook zo blij met de documentaire hierover."