Leraar: het mooiste beroep van de wereld
- Nieuws
- Leraar: het mooiste beroep van de wereld
Alle basisscholen zijn gesloten, de lessen zijn voorbij. Toch vind je op bijna elke school nog wel een zwetende directeur. Ze hebben het lerarenteam voor volgend schooljaar nog niet rond. Daar moet wat aan gebeuren. Om de zoektocht naar leraren een extra impuls te geven spreken in De Nieuws BV vandaag twee enthousiaste leerkrachten en één leerkracht in spé. We legden ze een aantal uitspraken voor die we de laatste tijd veel hoorden in de media.
Video niet beschikbaar
1. Dat werken met kinderen is leuk, maar die ouders zijn zo irritant
"Ik had dit jaar een hele goede groep ouders", zegt meester Jesper Koreman. Volgens hem is de houding van ouders wel veranderd in de loop der jaren. "Vroeger was het woord van de leraar absoluut wet, dat is nu helemaal niet meer zo." Gek vindt hij dat overigens niet. "Ouders geven hun kinderen voor vijf dagen in de week aan jou. Dan is het niet raar als ze zich er af en toe mee bemoeien." Leerkracht Jesper Hesseling ziet kritische ouders niet als iets slechts: "De ouders en de leerkrachten willen het beste voor het kind en daar moeten beide partijen voor open staan."
2. Je verdient niet goed en de werkdruk is hoog
Dick Damen was eigenaar van een café in Amsterdam. De kroeg verkocht hij om nu de omslag te maken naar de Pabo. "In de horeca werk je vaak zes dagen in de week tot twee uur 's nachts. Kom dus maar op met die werkdruk!" Volgens leraar Koreman zit de werkdruk hem vooral in de herhaling: "Vaak moet je vier keer hetzelfde invullen voor vier verschillende mensen. Dat kan het af en toe vermoeiend maken. Als je de werkdruk structureel wilt verlagen zou je je als school puur kunnen focussen op de eisen van de inspectie, en niet meer doen”.
Hebben de docenten het er met het vele staken en klagen zelf niet naar gemaakt dat het beroep onaantrekkelijk is geworden? "Er zijn heel veel negatieve kanten overbelicht de laatste tijd. Dat is niet onterecht natuurlijk, maar de positieve dingen kwamen daardoor niet in het nieuws", aldus Hesseling. Hij merkt wel dat de werkdruk nu echt een doorlopend thema is tijdens het docentschap. "Er wordt echt wat mee gedaan en het gaat al stukken beter!"
Je bent meer aan het opvoeden dan opleiden
Volgens Koreman is het helemaal niet gek dat je ook leerlingen aan het opvoeden bent: "Je hebt die kinderen vijf dagen in de klas. Dan ben je echt met meer bezig met rekenen en spellen. Ze vormen meningen, je helpt ze met het begrijpen van de wereld om hen heen." Damen, die binnenkort zal beginnen met de opleiding denkt ook dat je het niet los van elkaar kan zien. "Thuis met je ouders aan de eettafel heb je het over een heel andere dynamiek dan met de leraar erbij. Ze zitten met 30 leeftijdsgenoten, juffen en meesters, daar leer je dingen in een hele andere omgeving dan thuis.