Armoede achter de Caribische palmbomen
- Nieuws
- Armoede achter de Caribische palmbomen
Enorme vuilnisbelten, verouderde riolering en luchtvervuiling. Het zijn niet direct zaken waar je aan denkt als je ‘Caraïbisch gebied’ hoort. Grote en kleine milieuorganisaties zetten zich in om de paradijselijke natuur te behouden. Zet het zoden aan de dijk?
“Het zijn verdeelde steden in de Cariben”, vertelt professor Rivke Jaffe op NPO Radio 1. Ze is sinds april hoogleraar Steden, Politiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar stadsvervuiling en politieke ongelijkheid in het Caribisch gebied. “In bepaalde wijken is het net Miami. Hartstikke mooi, grote villa’s, zwembaden, mooie palmbomen. Maar in armere wijken is het erg armoedig. Daar denken mensen meestal niet aan.”
In Willemstad op Curaçao en in Kingston op Jamaica leeft de lokale bevolking soms naast een vuilnisbelt, volgens Jaffe. “Jamaica is veel groter dus daar is die bult ook groter. In het jaar 2000 liepen er nog koeien en varkens die daar ook geslacht werden. Dat is nu wel wat beter. Maar er wonen nog steeds een hoop mensen aan de rand van die vuilnisbelt.”
Milieuproblemen
De milieuorganisaties die zich inzetten, richten zich voornamelijk op zogenaamde ‘groene milieuproblemen’ zoals natuurbehoud, biodiversiteit en een klein beetje klimaatverandering. “Dus niet de bruine of grijze vieze problemen”, zegt Jaffe. Dat heeft te maken met het ‘paradijselijk oord’ dat het Caribisch gebied moet zijn.
Wat voor toerist wil je zijn?
“Wat je op Curaçao ziet, is dat het toerisme nu de grootste bron van inkomsten wordt”, zegt Jaffe. Dat betekent dat de olieraffinaderij minder belangrijk wordt, wat weer goed is voor het milieu. Dus gewoon op vakantie blijven gaan naar het Caribisch gebied volgens Jaffe. Maar ze plaatst er wel een kanttekening bij.
“Wat voor toerist wil je zijn?” moeten we ons volgens Jaffe afvragen. “Er is overal is ongelijkheid, wil je daaraan bijdragen of wil je een steentje bijdragen om het wat minder ongelijk te maken. Dus blijf je in een all-inclusive hotel, dan gaat al je geld naar een internationaal bedrijf. Vaak Europees of Amerikaans. Of ga je het hotel uit, praten met lokale bevolking, geld uitgeven bij lokale zaken? Wees niet bang voor de lokale bevolking. Zorg dat je niet een deel van het probleem bent, maar een deel van de oplossing.”