Achtergrond

Leden Maasbach-kerk moeten met familie breken

foto: EenVandaag.nlfoto: EenVandaag.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Leden Maasbach-kerk moeten met familie breken

Kerkleden moeten breken met familieleden en vrienden die niet bij de kerk betrokken zijn, en leden die kritiek hebben op de leiding van de kerk worden geëxcommuniceerd. Het zijn misstanden binnen de Stichting Johan Maasbach Wereldzending en de daarbij behorende Blessing-kerken waarover journalist Robin de Wever vandaag bericht in een artikel op de website van De Correspondent.

Paul Vermeul heeft het aan den lijve meegemaakt. Ooit bracht hij zijn dochter als baby in de kerk, maar jaren nadat hij de kerk verliet verbrak zijn dochter radicaal het contact omdat hij niet bij de kerk van Maasbach hoort. Vermeul heeft sterk de indruk dat de breuk niet het idee van zijn dochter was.

De afgelopen maanden sprak De Wever zeven ex-leden van de Blessings zoals de kerken onder leiding van de familie Maasbach genoemd worden. Ze bevestigen allemaal dat ze op een bepaald moment te horen kregen dat ze een vertrokken kerkgenoot niet meer konden spreken. Een aantal van hen hebben zelf ook de opdracht gekregen om het contact met familie en vrienden te verbreken.

50 jaar geleden begon de Stichting Johan Maasbach Wereldzending, toen Johan Maasbach geïnspireerd raakte door Amerikaanse evangelische predikers. Hij begon zijn eigen kerk in Nederland, in 1993 nam oudste zoon David Maasbach het roer over. Intussen zijn er negen Blessing-kerken in Nederland, enkelen in het buitenland en al sinds de jaren ‘90 heeft de stichting ook een eigen televisieprogramma. Tegenwoordig elke zondagochtend te zien op SBS 6.

Radio-verslaggever Harm van Atteveld interviewde Maasbach:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de jaren ‘90 kwam de kerk al eerder in opspraak, toen stelden zes ouderlingen die de kerk verlaten hadden een zwartboek op van misstanden. Volgens hen zou er gefraudeerd worden met giften van leden en zou Johan Maasbach vrouwelijke kerkleden betast hebben.

Volgens Miranda Klaver, universitair docent theologie aan de Vrije Universiteit, is het isoleren van leden een belangrijk patroon in de ontwikkeling naar een sekte. Daarnaast zijn er nog een aantal andere indicaties, zo wordt David Maasbach ‘de gezalfde van de heer genoemd’ binnen de kerk.

Het gelijk plaatsen van de leider aan God is volgens Klaver ook een manier waarop kritiek de mond wordt gesnoerd, want kritiek op de leider is dan ook direct kritiek op God.

Ster advertentie
Ster advertentie