Achtergrond
MAX

Zo word je je angstige gedachten op een makkelijke manier de baas

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo word je je angstige gedachten op een makkelijke manier de baas

Neurobioloog en huisvriend Brankele Frank ontdekte afgelopen zomer hoe ze haar doodsangsten op een simpele manier de baas kon worden. Ze vertelt het in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Tijdens een berghuttentocht op 2500 meter hoogte in Italië, hangend aan een stalen klimgordel, bekroop een enorme doodsangst Brankele ineens. "Er kwamen allemaal zinnen in me op: 'o nee, o nee. Dit wil ik helemaal niet, ik vind dit doodeng.'" En die angst werd alleen maar groter. Dat kon ze niet gebruiken, daar hoog in de Italiaanse bergen.

Dus gooide ze het over een andere boeg. "Ik ben mezelf als een soort kleuter hardop gaan toespreken: 'oké Brankele, heel goed, beide benen staan nog op de grond. Misschien kan je je hand wat verplaatsen, goed zo, dat is gelukt.'"

Controle

Door op een simpele manier zichzelf moed in te spreken en handvaten te geven, merkte de neurobioloog direct effect op de angst in haar lijf. "Ik leidde mezelf af, gaf geen ruimtes aan angst gedachtes die zichzelf heel goed kunnen versterken, ik richtte me op iets positiefs in plaats van iets negatiefs." In je hersenen worden dan bepaalde gebieden actief die dat positieve vergroten.

Negatieve gedachten krijgen zo minder hersenactiviteit. En ze maakte het probleem behapbaarder. "Het was niet: ik moet deze berg overkomen en niet doodvallen, maar het werd: 'kan ik mijn voet nog vijf centimeter naar rechts verplaatsen.' Door zo tegen jezelf te praten neem je een actievere houding aan in plaats van dat je passief ondergaat wat je gedachten doen. "Dan ervaar je meer controle. Hoe meer controle je ervaart, of het waar is of niet, hoe minder angst of stress je voelt."

Positieve effecten

Jezelf op een simpele manier toespreken heeft natuurlijk niet altijd effect. "Er zijn natuurlijk grenzen tot hoever je je zelf de hemel in kunt praten maar het is absoluut zo dat wanneer je je positief bepraat het positieve effecten kan hebben op je cognitieve prestaties." Dus praat op een simpele maar duidelijke manier tegen uzelf hardop, richt u op iets positiefs en maak uw probleem behapbaar. "Het positief uitleggen van lichamelijke sensaties aan jezelf helpt je over het algemeen op beter te presteren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie