Meer diversiteit op de Vierdaagse? Niet voor iedereen: 'Niet alles hoeft opgekleurd'
- Nieuws
- Meer diversiteit op de Vierdaagse? Niet voor iedereen: 'Niet alles hoeft opgekleurd'
Morgenochtend start de 102de Nijmeegse vierdaagse, de zogeheten Walk of the World, waaraan jaarlijks tienduizenden wandelaars vanuit heel de wereld deelnemen. De Ethiopisch-Nederlandse comedian en filmmaker Mo Hersi vond echter dat er te weinig diversiteit was en besloot daar iets aan te doen: "Ik miste de Afrikaanse vlaggen. Ik dacht: hoe kan het nou dat er zo weinig Afrikanen meedoen?"
Video niet beschikbaar
Hersi was vandaag te gast in Spraakmakers. "Ik dacht, eigenlijk als grap, hoe mooi zou het zijn als straks alle nationaliteiten meedoen met de vierdaagse in Nijmegen, het meest verbroederende festival in Nederland? En ik ben eigenlijk op zoek gegaan in mijn eigen netwerk naar mensen die graag mee wilden doen."
'Accepteren ze mij?'
Het is hem gelukt. Mede dankzij hem loopt dit jaar de meest diverse groep ooit, met een recordaantal van 84 verschillende nationaliteiten. De groep die Hersi heeft verzameld gaan lopen onder de noemer World Team. Hersi: "Op het moment dat ik erover ging spreken waren heel veel mensen in mijn gemeenschap enthousiast." Volgens de filmmaker wisten veel Afrikaanse mensen simpelweg niet genoeg van de Vierdaagse, of durfden ze niet mee te doen.
"Dankzij wat ik nu doe, zeggen heel veel mensen: oh ja, ik had altijd al mee willen lopen maar ik had niemand om mee te lopen. En zij zeggen dat dan weer voort", zegt Hersi. Zo loopt Rebecca uit Oeganda dit jaar mee. Tijdens een training vertelde ze Omroep Gelderland: "Ik wou vanaf kleins al mee doen maar ik was bang. Als je op tv kijkt zijn het heel veel Nederlandse mensen. Dan denk je: zullen ze mij wel accepteren?"
Niet alles hoeft 'opgekleurd'
Ook te gast bij Spraakmakers was Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht. Zij vindt het leuk dat Mo Hersi het initiatief voor het World Team nam, maar vind het tegelijk onnodig.
"Wat diversiteit betreft, misschien moeten we gewoon accepteren dat sommige mensen zich niet thuis voelen", zei ze in de studio. "Wat mij betreft hoeft niet alles ‘opgekleurd’ te worden. Samenleven is ook accepteren en respecteren dat sommige groepen wandelen en andere groepen niet. Dat iemand dat initiatief neemt om de verbinding aan te gaan vind ik leuk. Maar er staat nergens: gij zult niet meedoen."
Hoe ver moet diversiteit gaan?
"Ik vraag me af hoe ver we de diversiteitsgedachte door moeten voeren", vervolgt Olfers. "Bijvoorbeeld in ondernemingen is het heel belangrijk, daar is wetenschappelijk onderzoek naar: hoe diverser je bent, hoe creatiever het team. Ik vind mezelf een bevoorrecht mens dat ik een hoop mensen ken uit verschillende culturen. Maar tegelijkertijd denk ik dat we moeten accepteren dat er op bepaalde feestjes bepaalde type mensen komen."
Voor Hersi is diversiteit echter overal belangrijk. Op Olfers vraag hoe ver de diversiteit doorgevoerd moet worden antwoordt hij: "heel ver". Hersi: "Ik zie mezelf in Nederland niet vertegenwoordig in bepaalde evenementen. Ik wil juist zo veel mogelijk mensen verbinden." Een doel van Hersi is om binnen tien jaar alle nationaliteiten op de Nijmeegse Vierdaagse vertegenwoordigd te zien.