Sluiting dreigt voor meldpunt sektes
- Nieuws
- Sluiting dreigt voor meldpunt sektes
Sektesignaal, het meldpunt voor slachtoffers van sektarische groeperingen, stopt eind dit jaar als er geen structurele subsidie komt. Dat zegt Karin Krijnen, manager van het meldpunt in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. In de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid is geen subsidie meer voor het meldpunt vrijgemaakt.
Video niet beschikbaar
Volgens Krijnen zijn de meldingen die bij Sektesignaal binnenkomen schrijnend. "We krijgen heftige meldingen en het betreft vaak ernstige strafbare feiten zoals arbeidsuitbuiting, financiële uitbuiting, aanzetten tot prostitutie en het onthouden van medische zorg." Het meldpunt is naast het eerste aanspreekpunt voor slachtoffers en familie en het is inmiddels een plek geworden waar kennis over de sekteproblematiek samenkomt.
Volgens haar rol je niet zomaar in een sekte. Het lijkt een beetje op de loverboyproblematiek. Mensen worden geïsoleerd van vrienden en familie en langzaam ingepakt. Het is voor mensen ontzettend moeilijk om hier uit te breken.
Oproep minister
Tweede Kamerlid Michiel van Nispen vindt het onacceptabel dat het meldpunt moet stoppen en roept minister Sander Dekker op om alsnog structurele financiering voor het meldpunt te waarborgen. "De sekteproblematiek is nog steeds actueel", aldus Van Nispen. Dekker, minister voor Rechtsbescherming, laat via zijn woordvoerder weten dat het onderwerp morgen in de Tweede Kamer aan bod komt. Dekker wil tot dat moment geen uitspraken doen over het stoppen van het meldpunt.
Sektesignaal ontvangt jaarlijks zo’n tweehonderd telefoontjes, maar fungeert daarnaast ook als vraagbaak voor politie en justitie. Het meldpunt doet geen onderzoek naar de omvang van sektarische groeperingen in Nederland, maar vermoedt op basis van de signalen die zij ontvangen dat het aantal sektes de afgelopen jaren niet is afgenomen.
Waarom sluiten mensen zich bij een sekte aan? Lees meer op NPO Focus.