Achtergrond
Podcast Europa draait door: Britten dreigen internationaal recht te schenden
- Nieuws
- Podcast Europa draait door: Britten dreigen internationaal recht te schenden
In de Brexit podcast Europa draait door dit keer Rem Korteweg van Clingendael. Afgelopen week dreigde de Britse regering het internationaal recht te schenden. Stelt u zich even voor, het land dat de rule of law zo ongeveer heeft uitgevonden, is nu van plan om afspraken uit een internationaal verdrag aan zijn laars te lappen. Londen zegt nu de regels voor staatssteun simpelweg zelf te willen bepalen. Bedrijven die vanuit Noord-Ierland opereren hoeven geen formulieren in te vullen.
#27 - De brexit is weer helemaal terug (S02) - Europa draait door
Wat betekent dit? De Britten houden zich eenvoudigweg niet aan de afspraken uit de Terugtrekkingsovereenkomst met de EU die nota bene al waren omgezet in Britse wet- en regelgeving. De afspraak dat er een grens komt in de Ierse Zee staat nu weer op losse schroeven. De Democraten in de VS, die gruwen bij de gedachte dat er misschien weer een grens tussen Noord-Ierland en Ierland komt hetgeen tot een burgeroorlog kan leiden, hebben al gezegd dat zij een handelsverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS zullen torpederen als premier Boris Johnson dit plan doorzet.
Geen wonder dat de oude partijleider van de Conservatieve Partij Michael Howard en oud-premier Theresa May geen goed woord over hadden voor deze actie van de Britse regering. Het is overigens nog maar de vraag of de Britse regering in de House of Lords een meerderheid zal krijgen voor dit voorstel. En dat is maar goed ook, want als de Britse regering hier mee wegkomt hebben Iran, Rusland en China geen enkele reden om zich nog aan het internationaal recht te houden. De wereld wordt er dus niet stabieler op met Johnson in Londen aan het roer.
Onderhandelingstactiek
Waarom doet de Britse regering dit? Is het allemaal onderhandelingstactiek? De chaostheorie die Johnson en zijn adviseur Cummings vaker gebruiken in de hoop een goed onderhandelingsresultaat te bereiken. Of is Johnson bang voor een Brexit partij die veel stemmen gaat vergaren? Of denkt de Britse regering echt dat Singapore aan de Thames zo succesvol wordt dat de Britten zich alles kunnen veroorloven?
Wat denkt Rem Korteweg ervan? Rem vindt dat deze Britse actie de Britse diplomatie schaadt. China schendt het internationaal recht in Hong Kong en nu dreigt Londen hetzelfde te doen! Het is echter onduidelijk wat Boris Johnson zelf denkt. Hij is en blijft een wispelturig politicus. Deze actie komt van Dominic Cummings. Hij kiest voor een no deal Brexit en hij droomt van het opzetten van een high tech sector in het VK van 1000 miljard. In dat scenario wordt de eindafrekening, de afgesproken 39 miljard euro, ook niet meer betaald. Voor Cummings heeft no deal alleen maar voordelen terwijl een aantal Britse financieel-technologische bedrijven al naar Amsterdam zijn gevlucht.
Vertrouwen niet waard
De arme EU onderhandelaar Michel Barnier wilde in Londen geen persconferentie houden. Toch liep hij even terug en zei tegen de aanwezige journalisten: ‘just one word, trust and confidence are and will be key’ (een ding: tijdens onderhandelingen is vertrouwen cruciaal). Barnier zei dus op chique wijze dat de Britten het vertrouwen van de EU niet waard zijn.
Tim de Wit, correspondent in het VK, legt tenslotte uit hoezeer de Brexiteers zijn geradicaliseerd. Nu gaat het over no deal Brexit terwijl het in het begin ging over Noorwegen of de Canada optie die mild zijn met wat er nu lijkt te gaan gebeuren. De revolutie eet zijn eigen kinderen op. Het is voor de Brexiteers nooit genoeg. Alleen de meest harde vorm van Brexit is acceptabel. En dan te bedenken hoeveel schade deze ideologische houding de Britse economie zal berokkenen.
Kortom, weer een prachtige aflevering van de podcast Europa Draait Door. Volgende week gaan we praten over de Grieks-Turkse spanningen en het vluchtelingendossier.
Arend Jan Boekestijn is historicus en oud VVD-Kamerlid
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
NOS Met het Oog op MorgenNOS
Strijdbare en optimistische Karim Amghar bespreekt de rellen in Amsterdam in de klasWNL In de KantineWNL
Een op de vijf vrouwen in Nederland heeft te maken met partnergeweldNieuwsweekendMAX
'Wat als Harris tijdens haar menstruatie een land binnenvalt?': mythes over vrouwen en hormonen ontkrachtHet MisdaadbureauWNL
Europese samenwerking moet opmars 3D-wapens tegengaan: 'Toename is er duidelijk'