'Nabestaanden zo’n vraag stellen is bijna onmenselijk'
- Nieuws
- 'Nabestaanden zo’n vraag stellen is bijna onmenselijk'
[KRO-NCRV] ''Nabestaanden in hun diepste dal van hun verdriet zo’n vraag stellen, waarbij ze altijd proberen te achterhalen wat hun geliefde gewild zou hebben, vind ik bijna onmenselijk.'' Dat zegt chirurg Sijbrand Hofker in De Ochtend over de keuze die nabestaanden moeten maken wanneer een donorcodicil ontbreekt.
Sijbrand Hofker is, naast chirurg, medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie bij het UMC Groningen. Hij vindt dat mensen de plicht hebben om over orgaandonatie na te denken en dit op één of andere manier kenbaar te maken. ''Het liefst natuurlijk via een registratie.''
Hofker is het dan ook eens met het wetsvoorstel voor een nieuw donorregistratiesysteem, waarmee de Tweede Kamer vorig jaar instemde. Dit wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer. Voordat de Eerste Kamer hierover stemt, laten de senatoren zich de komende tijd eerst informeren door deskundigen.
Regeringsplicht
Hofker weet wel wat hij zou zeggen als hij één van die deskundigen zou zijn: ''We hebben allerlei rechten en plichten. Je hebt recht op zorg, maar ook zelfbeschikkingsrecht. Dat botst een beetje. De staat heeft de verplichting om zorg te bieden. Ik denk dat het zelfbeschikkingsrecht met de nieuwe wet niet in het geding komt." Volgens Hofker zou de regering door het invoeren van de nieuwe donor-wet meer tegemoet komen aan de regeringsplicht om zorg te verlenen; transplantatiezorg in dit geval.
Ondoenlijk voor nabestaanden
Wel zegt Hofker dat hij liever had gezien dat mensen alleen zélf kunnen beslissen of ze donor willen zijn. Nu en ook als het nieuwe wetsvoorstel erdoor komt, kunnen mensen aangeven dat een ander voor hen beslist. Volgens Hofker is het in de praktijk ondoenlijk voor nabestaanden om die beslissing te nemen.