‘Behandel kinderen niet als watjes’
- Nieuws
- ‘Behandel kinderen niet als watjes’
De Kinderboekenweek is nog niet eens begonnen, of er is al de nodige ophef over ontstaan. Veel christelijke basisscholen vallen over het thema 'Gruwelijk Eng' van dit jaar, dat alles te maken heeft met gruwelen en griezelen. Ze zijn dan ook overgestapt op de alternatieve Christelijke Kinderboekenweek, ‘Bibbers in je buik’. Een gesprek bij Dit is de Dag.
Sinds begin jaren '60 krijgt de Kinderboekenweek elk jaar een thema. Zo ging het al eens over superhelden, eten en snoepen in kinderboeken, en vorig jaar waren de opa’s en de oma’s aan de beurt. Dit jaar gaat het over gruwelen en griezelen in kinderboeken. "Maar veel ouders kunnen niet met dit thema overweg," zegt Coen Verboom van de brancheorganisatie voor het christelijke boeken- en muziekvak.
Gretig aftrek
"Ouders vinden het thema te eenzijdig," aldus Verboom, die daarom gestart is met de alternatieve Kinderboekenweek. Het materiaal daarvoor vindt inmiddels gretig aftrek. "Je ziet een trend dat gruwelen en griezelen maar leuk gevonden móet worden, en dat het eigenlijk de norm is om hieraan mee te doen als kind. Als je het niet geweldig vindt, zien ze je als paria. Met ons alternatief bekijken we per kind wat die nodig heeft. Opvoeden is immers maatwerk."
Opvoedingsdeskundige Marina van der Wal vindt dat alle kinderen griezelverhalen moeten lezen. "Het hoort bij de ontwikkeling van de kinderen. Als je in je jeugd niet hebt kunnen griezelen, angst hebt kunnen ervaren in een veilige omgeving, dan kun je als volwassene angst ook geen plek geven. Je bent eigenlijk emotioneel wat gehandicapt."
Video niet beschikbaar
Geen watjes
Angst is een drijfveer in het leven, het kan ontstaan door het lezen van griezelverhalen. De angst voor bijvoorbeeld een monster dat onder je bed ligt. "Maar je moet niet spelen met die angst, denk dus goed na hoe je het wilt gebruiken en hoe je ermee om moet gaan," aldus Verboom die dit ook terug laat komen in zijn alternatieve Kinderboekenweek.
Ouders moeten zich volgens Van der Wal niet zo druk maken wat hun kinderen wel of niet lezen. "We hoeven ze niet als watjes gaan behandelen. Kinderen zijn veerkrachtig en kunnen best wat hebben."