Achtergrond
NTRVPRO

Amin helpt vluchtelingen in Libanon, maar raakt in Nederland in opspraak

foto: Winteractie van Anne
  1. Nieuwschevron right
  2. Amin helpt vluchtelingen in Libanon, maar raakt in Nederland in opspraak

Radiomaker Richard den Haring reisde afgelopen januari mee met Anne en haar vrijwilligersteam van Stichting Israa, een Nederlandse hulporganisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. Het team deelt dekens, matrassen en dieselolie uit in diverse vluchtelingenkampen in Libanon. Amin, een man van Palestijnse origine die in Nederland woont, is een belangrijke schakel tussen de stichting en de kampen. Een aantal jaar geleden raakte hij in opspraak, hij zou fondsen werven voor Hamas. Is die beschuldiging terecht of niet? In de nieuwe DOCS-aflevering De Winteractie van Anne gaat Richard den Haring op onderzoek uit.

#142 - De winteractie van Anne - DOCS

Vluchtelingenkampen in Libanon

Bij de oprichting van de staat Israël in 1948 komt een stroom Palestijnse vluchtelingen op gang. Sommige kampen die Anne en haar team bezoeken bestaan al sinds die tijd.

Het team van Israa wordt in Libanon opgevangen door Amin, hij is een belangrijke schakel tussen de stichting en de vluchtelingen. Hij woont ook in Nederland, maar hij is al eerder naar Libanon vertrokken voor de voorbereidingen van de winteractie.

Ook de ouders van Amin maakten onderdeel uit van de vluchtelingenstroom in 1948. Ze waren toen zelf nog kinderen, de vader van Amin was 11 en zijn moeder 10 jaar oud. Ze werden op de grens van Israël en Libanon in tenten van de Verenigde Naties opgevangen.

Het zou om een tijdelijke oplossing gaan van ongeveer een week. Maar die tijdelijke oplossing duurt inmiddels 75 jaar.

'Ben je fondsenwerver van Hamas?'

Amin wordt in de vluchtelingenkampen op handen gedragen en geniet het volste vertrouwen van de Stichting, maar in Nederland is hij in opspraak geraakt: hij zou fondsen werven voor Hamas. Er staat een artikel over hem in de Telegraaf en de beschuldigingen daarin leiden uiteindelijk zelfs tot Kamervragen.

Richard den Haring vraagt het Amin op de man af: Ben je fondsenwerver van Hamas? Maar Amin ontkent het stellig: "Nee helemaal niet. Ik ben geen lid van Hamas. En ik ben ook geen lid van een Palestijnse partij… Maar ik ben solidair met ons volk."

Ook Anne de Jong, docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, is overtuigd van de intenties van Amin: "Je hoeft niet lang met Amin, bij Amin te zijn om te weten dat het hem echt om het menselijke aspect te doen is."

FIOD arresteert Amin

Maar dan hoort Anne van de Stichting Israa plotseling dat er een squad team van de FIOD is binnengevallen op het kantoor van de stichting én bij Amin thuis en dat hij en zijn dochter beide zijn gearresteerd. Heeft Amin dan toch banden met Hamas?

Humanitaire motieven én verzet motieven

Richard den Haring kan het beeld dat hij in Libanon van Amin heeft gekregen slecht rijmen met deze informatie. Hij besluit te bellen met Erwin van Veen, Midden-Oosten deskundige van Instituut Clingendael om hem te vragen hoe hij hier tegenaan kijkt.

Van Veen vindt het denkbaar dat Amin zowel humanitaire motieven als verzet motieven kan hebben, hij zegt:

"Gezien de dramatische situatie in Gaza in humanitaire zin maar ook in politieke zin, is die combinatie niet uit te sluiten, dus… Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat er met de tijd enig begrip voor ontstaat. De VN roept natuurlijk al jaren dat Gaza een soort openluchtgevangenis is met enorm slechte leefomstandigheden. We kennen allemaal de gruwelverhalen. En de situatie wordt natuurlijk al decennia, en zeker sinds 2005, 2006, in stand gehouden door zowel Israël als Egypte. Dus het is wat complexer dan dat het echt een situatie is van bedrog. Al is dat wel de eerste emotie die dat op zal roepen."

Rechtszaak

De zaak van het Openbaar Ministerie tegen Amin en zijn dochter komt op 4 oktober 2023 voor de rechter. Het zal dus nog even duren voordat er duidelijkheid komt over de rol die hij gespeeld heeft.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie