Achtergrond
VPRO

Podcast Tijdgeest #3: De Duitse zelfmoordgolf aan het eind van WOII

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Tijdgeest #3: De Duitse zelfmoordgolf aan het eind van WOII

6 mei 1945. Het Duitse stadje Demmin is in een paar dagen bijna volledig afgebrand. Tussen de ruïnes liggen honderden doden. Bijna allemaal, zo blijkt later, het gevolg van zelfmoord. Demmin is namelijk een van de vele plekken in Duitsland waar in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog een zelfmoordgolf plaatsvond. Wat bezielde deze Duitsers? Waarom verkozen ze te sterven in plaats van in het Duitsland van na de oorlog te leven?

{podcast audio="68262" caption="Tijdgeest - De Duitse zelfmoordgolf aan het eind van WOII" }

In aflevering 3 van Tijdgeest reist Julie Blussé af naar Demmin, waar ze ruim 70 jaar na dato met Brigitte Rossow spreekt. Brigitte maakte als tienjarig meisje de zelfmoordgolf van dichtbij mee en draagt nog altijd de littekens van die tijd. Julie onderzoekt hoe Brigitte’s familie en zo veel andere Duitsers besmet werden door wat de Duitse historicus Florian Huber een ‘zelfmoordepidemie’ noemt. Huber schreef een boek over de zelfmoordgolf dat in Duitsland veel opzien baarde, omdat ook daar het bestaan van de zelfmoordgolf tot voor kort onbekend was.

Vreemde ideeën uit het verleden

Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en verrassende overtuigingen uit het verleden. Julie Blussé probeert ideeën die ons nu vreemd voorkomen te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen. Vorig jaar verscheen seizoen 1 van Tijdgeest, dat op nummer 1 in de ranglijst van Apple Podcasts belandde en getipt werd door het NRC.

In het najaar van 2018 wordt het tweede seizoen van zes afleveringen uitgezonden, wekelijks in geschiedenisprogramma OVT en als podcast. Iedere aflevering vormt een op zich zelf staande radiodocumentaire van zo’n 15 tot 30 minuten.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast via iTunes of Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie