Eerste Kamer breekt medisch beroepsgeheim open voor tbs
- Nieuws
- Eerste Kamer breekt medisch beroepsgeheim open voor tbs
Een baanbrekende stemming vandaag in de Eerste Kamer: voortaan mag de rechter de medische gegevens inzien van een verdachte als die weigert mee te werken aan TBS-onderzoek. En dat betekent dat het medisch beroepsgeheim wordt opengebroken. Sinds de moord op Anne Faber, zwol de roep aan om het voor rechters eenvoudiger te maken tbs op te leggen.
"Het zat er al een tijd aan te komen", vertelt tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink in Langs de Lijn En Omstreken, "maar door de zaak rondom Anne Faber is het in een stroomversnelling geraakt."
Lieftink vraagt zich af of dit besluit van de Eerste Kamer daadwerkelijk iets gaat opleveren. "Nu wordt het verleden van een verdachte al inzichtelijk gemaakt in een rapport van het Pieter Baan Centrum. Zelfs wanneer een verdachte niet wil meewerken, vindt er alsnog een zogenaamd milieuonderzoek plaats. En aan de hand van andere factoren wordt gekeken wat er in het verleden allemaal over de verdachte bekend is."
Emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle is enthousiaster over dit besluit. "Het is een noodgreep. Maar als we hiermee in de toekomst een paar gevallen zoals die van Anne Faber kunnen voorkomen, dan is dat het waard."
Gestoord
Hij ziet juist het belang hiervan in omdat het van toepassing is op verdachten van wie geen enkele informatie beschikbaar is. "Als er een delict heeft plaatsgevonden en je denkt: het is toch eigenlijk gestoord wat hier is gebeurd? Dan wil de rechter ook een bevestiging dat het raar is."
Volgens Van Marle is het goed dat er dan uitgeweken kan worden naar informatie uit het verleden. "Wanneer iemand eerder te maken heeft gehad met een persoonlijkheidsstoornis en een behandeling heeft geweigerd, is duidelijk dat die stoornis niet weg is gegaan. Dit soort informatie spreekt boekdelen voor een rechter."