Top 10 ziekste kattenrassen - Lancering RaskattenWijzer
- Nieuws
- Top 10 ziekste kattenrassen - Lancering RaskattenWijzer
Nederland had als enige land ter wereld al de RashondenWijzer, maar sinds vandaag ook een RaskattenWijzer. Voor 23 kattenrassen zijn door een panel van dierenartsen 50 erfelijke ziektes geïnventariseerd variërend van hartfalen tot lymfeklierkanker. Hieruit blijkt dat het vaak slecht gesteld is met de raskatten. In Vroege Vogels vertellen directeur Hans Baaij en dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht meer over de wijzer.
Raskattenwijzer
Het gemiddelde kattenras kent tien erfelijke aandoeningen. Van alle katten is de Pers verreweg het ziekste gevolgd door de Devon Rex en de Siamees. Verder staan in deze top 10 rassen zoals de Burmees en de Heilige Birmaan.
Wat is er mis?
Net als bij rashonden komen ook bij raskatten veel erfelijke aandoeningen voor. De oorzaken zijn inteelt en een onnatuurlijk uiterlijk dat schadelijk is voor het dier. Zo heeft de Pers een zeer platte kop, met als gevolg chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer in de mond past. Populaire rassen als de Maine Coon en de Brits korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden daaraan na een veel te kort leven.
Er leven 200.000 raskatten met een stamboom in Nederland en mogelijk evenveel zonder stamboom.
Top 10 zieke kattenrassen:
Wat wil Dier&Recht?
De RaskattenWijzer wijst op de risico’s van erfelijke ziektes bij raskatten, zodat mensen geen zieke raskatten meer aanschaffen. De NVWA, de organisatie die toeziet op het dierenwelzijn in Nederland, moet de wet op het fokken van gezelschapsdieren die op 1 juli 2014 is ingegaan, handhaven. Er is al die tijd nog niet één boete opgelegd, terwijl het evident is dat het fokken van zieke rashonden en raskatten alom gebeurt. Fokkers en overheid trekken zich niets aan van deze wetgeving. Dier&Recht wil eindelijk actie.
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.
Bron: Dier&Recht