Bestrijding Amerikaanse rivierkreeft: een helse en kostbare klus
- Nieuws
- Bestrijding Amerikaanse rivierkreeft: een helse en kostbare klus
Exotische rivierkreeften richten veel schade aan. En, de bestrijding van het beestje kost bakken met geld. Het waterschap Amstel Gooi en Vecht is daarom een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om deze invasieve exoten te bestrijden. Bij de Waterschapsverkiezingen in maart 2019 kan dit een belangrijk onderwerp worden. Wat de kreeft aanricht en wat het waterschap doet, wordt verteld in Vroege Vogels en volgt hoe onderzoeker Yannick Janssen de korven binnenhaalt.
Amerikaanse rivierkreeften bestrijden is een hele opgave
Hardnekkige Amerikaanse rivierkreeften
Amerikaanse rivierkreeften hebben de eigenschap dat ze oevers ondergraven, planten aanvreten en heldere waterplassen omtoveren tot een modderpoel. In een klein plasje bij het Utrechtse Molenpolder wordt gewerkt aan het wegvangen van de kreeften. Een klein half jaar geleden is men begonnen met het wegvangen. En dat is nog een hele klus.
Het was even schrikken toen de onderzoekers erachter kwamen dat in een plasje van ongeveer 0,3 ha vijfduizend exotische rivierkreeften leefden, voornamelijk rode Amerikaanse rivierkreeften. Dagelijks worden er nu korven uitgezet om zoveel mogelijk kreeften te vangen. Wekelijks zijn dat zo'n honderd exemplaren. En het wordt er niet minder op. Dus het einde is ook nog niet in zicht. Ook door de nieuwe aanwas: een vrouwtje kan zomaar vijfhonderd eitjes onder haar staart hebben zitten.
Video niet beschikbaar
Opkomst van de exotische rivierkreeft
In Nederland komt van oorsprong één soort rivierkreeft voor: de Europese rivierkreeft. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw zijn daar verschillende exoten bij gekomen, waarvan de rode Amerikaanse rivier de opvallendste is. De meeste soorten zijn ingevoerd om op te eten, en vervolgens ergens in het wild uitgezet of ontsnapt. Veel van die nieuwe, invasieve soorten lijken zich razendsnel te verspreiden. Herken de verschillende soorten met de Zoekkaart rivierkreeften.
Amerikaanse rivierkreeft als delicatesse?
Een groot probleem dus voor het Waterschap. Voor het Waterschap Amstel Gooi en Vecht is het namelijk een veel te kostbare zaak om hun hele gebied kreeftenvrij te krijgen.Daarom wordt er gedacht aan het toestaan van commerciële visserij. De Amerikaanse rivierkreeft is een lekkernij die niet zou misstaan op de menukaart van restaurants. Ook het Rijk begint te denken aan een oplossing in deze richting.
De Waterschapsverkiezingen in 2019
Wat het Waterschap in jouw regio doet aan de bestrijding van de exotische rivierkreeften kan wel eens een rol gaan spelen bij de Waterschapsverkiezingen in maart 2019. Maar ook de muskusrat verzwakt oevers en dijken. En door woekerende planten als de Cabomba, groeien plassen dicht en drukken inheemse planten weg. Voor de bestrijding van exoten is veel geld nodig. Lees dus goed na wat jouw Waterschap gaat doen aan de bestrijding.
Wat doet een Waterschap?
Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Zij zorgen voor droge voeten, schoon water en ook voldoende water. De waterschappen onderhouden de dijken. Ze moeten hoog en sterk genoeg zijn om het water van de zee en de rivieren tegen te houden. Daarnaast zorgen de waterschappen voor goede waterkwaliteit. Zowel voor mens als natuur: ook zwemwaterlocaties vallen daar bijvoorbeeld onder. Bovendien zorgen waterschappen voor een goede waterstand en de aan- en afvoer van water.
25% van Nederland ligt onder zeeniveau. 59% van Nederland zou onder water komen te liggen als er niets aan waterbeheer wordt gedaan. De waterschappen beheren 18.000 km dijken, 225.000 km watergangen, 7.500km wegen en zuiveren jaarlijks zo'n 2 miljard m3 afvalwater.
Bron: Waterschappen.nl
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.