Blokhuis wil ouders laten patrouilleren tegen blowende en zuipende jeugd
- Nieuws
- Blokhuis wil ouders laten patrouilleren tegen blowende en zuipende jeugd
De Nederlandse jeugd drinkt en rookt nog altijd te veel, en eet te weinig gezond. "Er gebeurt veel, maar de cijfers stagneren", zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. In IJsland boeken ze wél succes en patrouilleren ouders om hangjongeren aan te spreken. "Daar zie ik ook wel wat in."
Blokhuis wil burgerwacht tegen blowende en zuipende jeugd
Vrijdag geeft de Koning het startschot van de Week voor de Gezonde Jeugd. Ook gaan gemeenten de komende tijd aan de slag met lokale preventieakkoorden, om de jeugd van het vet, de tabak en de drank te krijgen. Dat is nodig, want hoewel het aantal rokende en drinkende jongeren daalt, stagneren de cijfers.
"Er gebeurt al heel veel goeds, maar we moeten een cultuurverandering op gang brengen. Het gros van de jeugd zit thuis te gamen en krijgt niet genoeg beweging", zegt Blokhuis. Daarom wil hij, met zij nationale preventieakkoord, een gezonde keuze in- en rond scholen en in de supermarkt bevorderen.
We hebben in Nederland verleerd elkaar aan te spreken op gedrag
"Alcohol mag van mij flink duurder worden, maar ik krijg daar geen politieke meerderheid voor. Ik ben wel heel blij dat we het stunten met prijzen aan banden gaan leggen", zegt Blokhuis, voortaan wil hij niet meer dat er twee kratjes bier voor de prijs van één over de toonbank gaat.
Het IJslandse model
In IJsland is het drank- en drugsgebruik de afgelopen jaren gekelderd. Het aandeel IJslandse jongeren dat rookt is bijvoorbeeld slechts 2 procent, ongeveer 5 procent van de jeugd was in de maand van het onderzoek dronken. De successen zijn te danken aan een combinatie van wetgeving, preventie en afleiding.
Sigaretten zijn een stuk duurder, liggen ver uit het zicht in de supermarkten, en jongeren krijgen een waardebon van 450 euro om volop te gaan sporten. Ook is er een avondklok ingesteld – tieners moeten voor 22 uur binnen zijn, en ouders moeten zich committeren aan een burgerwacht.
"It takes a village to raise a child", zegt Blokhuis, "het idee dat ouders patrouilleren en kinderen aanspreken, dat lijkt mij wel wat." In een avondklok ziet de staatssecretaris weinig heil, “dat zie ik in Nederland niet zo snel gebeuren. Bovendien hebben we daar aan nare associatie mee."
Rappers aanspreken
De staatssecretaris richt zijn pijlen ook op zogenoemde influencers, of rappers, die drank en drugs promoten in hun liedjes en zo de jeugd inspireren tot gebruik daarvan. "Ik zou ze willen aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en daar niet meer over rappen."