Droogte in de landen om ons heen
- Nieuws
- Droogte in de landen om ons heen
Het is in Nederland inmiddels al zo lang droog en warm, dat er nu officieel sprake is van een watertekort. Maar hoe zit dat in de ons omringende landen?
Video niet beschikbaar
Hebben ze daar ook een droogte-monitor en code oranje en hoe groot zijn de problemen? NOS Met het Oog op Morgen maakt een rondje langs de (droge) velden.
België
"Als ik door de Brusselse parken loop lijkt het herfst want alles is volledig bruin", zegt correspondent Arjan Noorlander vanuit Brussel. De Belgische taalgrens is ook een droogtegrens geworden. Want in Wallonië is geen droogte maar in Vlaanderen wel. De Belgen zijn ook al langer bezig met de droogte: "De persconferentie die in Nederland was, is in België al een paar weken geleden geweest."
Belgen mogen voor acht uur 's avonds niet meer sproeien, het zwembad mag niet meer gevuld en de auto niet meer gewassen. Noorlander: "Dat helpt, want sinds de oproep is er 7 procent minder water verbruikt door consumenten." En de Belgen ondergaan de maatregelen gelaten: "Het is hier niet het nieuws van de dag er is geen paniek. Er komt een keurige oproep dat je op het water moet letten en dan gaat het leven gewoon door."
Duitsland
Boeren in noorden en oosten van Duitsland hebben het over de slechtste oogst van deze eeuw. "En in het noorden zijn er gebieden waar het sinds mei maar één keer geregend heeft", vertelt correspondent Beau Heimensen in Berlijn. "Boeren houden rekening met een verlies van 50 tot 70 procent vergeleken met vorig jaar."
In de grote rivieren in Duitsland staat het water laag, zo laag dat inwoners van steden geen water meer uit de rivier mogen pompen. "Dat is zeker ook vanwege de vissen. Het water is zo warm dat er minder zuurstof is en de vissen sneller doodgaan. Ook de productie van kerncentrales is teruggeschroefd." De lage rivierstand zorgt ook voor verrassingen: "Ineens is er van alles te zien. Wandelaars langs de Elbe vonden bijvoorbeeld munitie uit de Tweede Wereldoorlog."
Verenigd Koninkrijk
"Je kent de beelden wel van het groene Britse platteland. Dat is nu allemaal verdord, een heel bizar gezicht", zegt correspondent Tim de Wit in Londen. Voor Britse boeren was er zelfs al een droogtetop. "Hier gaat veel vee naar de slacht omdat het te duur is om te voeren. Ook veel oogsten gaan verloren. En dat zorgt voor hogere prijzen: kroppen sla zijn 40 procent duurder en bloemkool 81 procent duurder. Dat gaan consumenten natuurlijk merken."
Is er al een 'code orange' afgekondigd? "Ze hebben hier de yellow, amber en red warning. Vorige week werd de amber warning afgegeven en de kans is groot dat die deze week nog een keer komt." Van droogte- of hitteplannen is trouwens geen sprake in het Verenigd Koninkrijk. De Wit: "Als consument moet je gewoon je informatie uit de media halen als je wilt weten wat je moet doen. Er zijn geen overheidscommissies die dat naar de burger communiceren."