Arts en microbioloog Alex Friedrich waarschuwt: er komen nog corona-uitbraken

foto: Creative Commonsfoto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts en microbioloog Alex Friedrich waarschuwt: er komen nog corona-uitbraken

We moeten ervan uit gaan dat er corona-uitbraken komen, ook in de zomer. Dat zegt arts en microbioloog Alex Friedrich van het UMCG. "Er zullen uitbraken komen in zorginstellingen, grote bedrijven en de horeca", zei hij in Dit is de Dag. Of de verspreiding vooral plaatsvindt via aerosolen, betwijfelt hij.

In de maand mei nam de zichtbaarheid van het coronavirus massaal af. Toch is het er nog steeds. Komende herfst en winter zal de verspreiding weer gaan toenemen. Tot die tijd zullen er uitbraken zichtbaar worden. "De zomer helpt, maar helpt maar voor twintig procent. Het doel is dat we de epidemie reduceren en dat we de overdracht van het virus telkens weer indammen als het ergens opduikt", aldus Friedrich.

Regionale bijsturing

Toch duikt de vraag op of het Noorden van Nederland niet eerder open had gekund gezien de lage besmettingsgraad. Volgens Friedrich niet. "Het is vooral zinvol om regionaal open of dicht te gaan en waar nodig regionaal bij te sturen. Dit moet je niet in het Noorden of Zuiden doen, maar ergens in het midden van het land. In het midden zijn de besmettingen niet te hoog of te laag waardoor je beter ziet wat de effecten zijn van de versoepelingsmaatregelen", zegt de arts.

Met het voeren van regionaal beleid ziet Friedrich mogelijkheden: "Een internationaal congres kan je niet organiseren, maar een grote bijeenkomst in het Noorden zou bijvoorbeeld wel kunnen."

Aerosolen

Gisteren bracht de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar buiten over het belang van goede ventilatie. Coronabesmetting via aerosolen, kleine vochtdruppeltjes die door de lucht zweven, zou een gevaar kunnen zijn. Friedrich is hier kritisch op: "In de studies die zijn uitgevoerd, is in de aerosolen geen intact en actief virus gevonden. Er is wel genetisch materiaal van het virus gevonden, maar niet het virus dat echt kan infecteren. Ik ga er niet vanuit dat de route via aerosolen de belangrijkste verspreidingsroute is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch zijn er geluiden over verspreiding door koren. Dit roept de vraag op of verspreiding via zingen mogelijk is. Ook hier is Friedrich niet van overtuigd: "Ik kan me goed voorstellen dat als je lang met elkaar zingt, je mogelijk geïnfecteerd kan raken, maar dat hoeft niet via aerosolen. Deze mensen hebben samen gegeten, zaten met elkaar in de auto en maakten gebruik van hetzelfde toilet", zegt Friedrich.

"Daarnaast zijn er misschien mensen in die groep die meer virussen kunnen uitscheiden dan andere mensen. Als het altijd zo is dat er verspreiding zou plaatsvinden als iemand gaat zingen, dan zou het virus zich sneller verspreiden. Ik snap dat we voorzichtig moeten zijn, maar we moeten ook opletten dat we niet alles platleggen zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn", aldus de arts.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie