'Bedrijven die extra winst maken in de coronacrisis, zouden meer belasting moeten betalen'
- Nieuws
- 'Bedrijven die extra winst maken in de coronacrisis, zouden meer belasting moeten betalen'
Bouwmarkten, hobbywinkels en hengelsportzaken. Één ding hebben deze bedrijven gemeen: ze zien hun omzet exploderen tijdens de coronacrisis. Maar, moeten deze succesvolle bedrijven niet wat meer solidariteit tonen en tijdelijk meer belasting gaan betalen in de coronacrisis?
Moeten bedrijven die meer winst maken in de coronacrisis meer belasting betalen?
Op dit moment draait de belastingbetaler op voor de verliezen die veel bedrijven leiden door de coronacrisis. Volgens financieel journalist Peter de Waard (De Volkskrant) is het daarom zeer terecht dat bedrijven die excessieve winsten maken wat extra bijdragen. "Een soort excessieve winstbelasting", noemt De Waard het.
Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland is het daar niet mee eens: "Omzet voor een bedrijf betekent niet gelijk extra winst, want veel bedrijven maken door de crisis juist veel extra kosten. Daarnaast is het in Nederland zo geregeld dat bedrijven die meer winst behalen, ook meer belasting betalen."
Alleen levert die belasting amper wat op, zegt De Waard: "Het kabinet denkt er zelfs over na om de vennootschapsbelasting te verlagen? Dat zou betekenen dat er geen belasting meer over de winst zal worden betaald. Dus voor een groot deel zullen vooral aandeelhouders hiervan profiteren.”
'Houd de keten sterk'
Biesheuvel wil vooral een beroep doen aan ondernemers om elkaar te helpen de keten sterk te houden. "Als een bedrijf winst maakt, zal een bedrijf in diezelfde keten daar ook profiteren, waardoor uiteindelijk de hele keten sterk blijft en de werkgelegenheid zoveel mogelijk standhoudt."
Biesheuvel wijst op de kreditcrisis, waar op plekken waar de keten zwak werd, het lastiger was om uit de recessie te komen. "Laten we niet excessief belastingen gaan heffen, maar bedrijven uitdagen om te blijven investeren, banen vast te houden en de keten sterk te houden" aldus Biesheuvel.
Coronawinstmakers
Maar, terwijl de keten sterk wordt gehouden, loopt de staatsschuld ondertussen op, zegt De Waard. "De rekening wordt hoger, dus toekomstige generaties zullen deze schuld moeten aflossen. En als bedrijven die veel winst maken dan geen bijdrage willen doen, is dat wel heel jammer."
De Waard maakt de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog: "Na de oorlog is er door veel bedrijven 95% winstbelasting betaald. Dat waren juist bedrijven die door de schaarste in de oorlog extra winst maakten. Dat zouden we nu weer kunnen doen."
Voor Biesheuvel komt deze maatregel te vroeg. "Volgens mij zitten we nu pas in de overlevingsfase. Zowel KLM als het winkeltje om de hoek liggen op de intensive care: het overgrote deel van de bedrijven is aan het overleven. En juist nu is er veel solidariteit gaande: het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven zoekt elkaar op en werkt samen. Zo maken verhuurders deals met retailers en restauranthouders. Er gebeurt veel meer dan we denken."