Gemeente staat opslag voor 2000 kilo vuurwerk toe midden in centrum van stad
- Nieuws
- Gemeente staat opslag voor 2000 kilo vuurwerk toe midden in centrum van stad
[AVROTROS] Midden in het oude centrum van een stad een vuurwerkopslag bouwen is misschien niet het beste idee. In de gemeente Coevorden mag daar straks 2000 kilo vuurwerk worden bewaard. Bewoners zijn furieus, de gemeente zegt dat bewoners maar bezwaar moeten aantekenen.
Video niet beschikbaar
Een ondernemer heeft bij de gemeente Coevorden een vergunning aangevraagd voor een vuurwerkopslag waar straks 2000 kilo knal- en siervuurwerk wordt opgeslagen. De bunker moet midden in het oude centrum van de stad worden gebouwd. Bewoners zijn verrast dat de gemeente de vergunning verleend heeft.
'We leven continu in angst'
Zo ook Ineke Heidemans die boven de geplande vuurwerkbunker woont. Ze hoorde via kennissen dat er plannen waren om iets te doen met de ruimte onder haar huis. Dat het om een vuurwerkopslag gaat werd pas duidelijk toen ze belde met de gemeente Coevorden. "We vinden het echt verschrikkelijk. We leven continu in een vreselijke angst. We slapen straks op een bom, dat wil toch niemand?" Heidemans zegt dat ze haar kleinkinderen niet meer laat logeren bij haar en ook bezoek voelt zich niet meer veilig.
Heidemans denkt dat de gemeente Coevorden de zaken niet goed geregeld heeft. "Er moet eerst iets gebeuren. Coevorden ligt hiermee achter op de rest van Nederland."
Bewoners kunnen bezwaar aantekenen
De gemeente wil niet reageren in de uitzending, maar laat in een schriftelijke reactie weten dat "het bestemmingsplan het mogelijk maakt om een kleinschalige vuurwerkopslag op die locatie te realiseren en om consumentenvuurwerk te verkopen". Communicatieadviseur Alieke Wijnholds legt uit dat zodra de gemeente een aanvraag voor een vergunning krijgt, dat ze ook in behandeling genomen moet worden. "Dat zijn we wettelijk verplicht. Als men dan ook nog aan alle technische eisen voldoet moeten we de vergunning verlenen en hebben we geen weigeringsgrond."
Wijnholds vervolgt dat de vergunning vorige week is verleend. "Men (bewoners red.) hebben nu vijf weken de mogelijkheid om bezwaar te maken. Zowel RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe red.) als VRD (Veiligheidsregio Drenthe) hebben een positief advies uitgebracht. Het vuurwerk zal worden opgeslagen in een veilige bunker. Deze wordt voorzien van alle benodigde technische voorzieningen als bijvoorbeeld een Sprinklerinstallatie. We kijken als gemeente ook naar de menselijke maat en snappen dat bewoners het niet prettig vinden om een vuurwerkopslag in hun omgeving te hebben. We staan open voor een gesprek. Los daarvan bestaat de formele procedure dat er bezwaar gemaakt kan worden op de verleende vergunning."
Mag je overal een vuurwerkopslag bouwen?
In het Vuurwerkbesluit uit 1993, dat na de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000 is uitgebreid, staan allemaal regels waar vuurwerkbunkers aan moeten voldoen. Zo staan er veiligheidsafstanden in tussen de bunker en een woning. Gemeenten moeten deze afstanden overnemen als zij een bestemmingsplan opstellen. Daarin staat wat er op een locatie mag worden gebouwd en waarvoor een locatie mag worden gebruikt. Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het toetsen van het bestemmingsplan. Elke gemeente kan in een bestemmingsplan opnemen waar vuurwerk mag worden opgeslagen en verkocht.
Vergunning rammelt
Franca Damen van Kneppelhout & Korthals Advocaten vindt dat de verleende vergunning rammelt. "De gemeente heeft in de vergunning niet gemotiveerd waarom de vuurwerkbunker aan de regels van het bestemmingsplan zou voldoen. Gemeenten moeten motiveren waarom de aanvrager aan de relevante regels voldoet." Er kan volgens Damen getwijfeld worden of de vuurwerkbunker aan de regels uit het bestemmingsplan voldoet. "Het bestemmingsplan staat op deze locatie namelijk alleen bepaalde aangewezen bedrijven en detailhandel toe. Een vuurwerkopslag valt daar niet onder. Alleen de opslag van vuurwerk valt waarschijnlijk niet onder detailhandel. Het bestemmingsplan lijkt op deze locatie geen vuurwerkbunker toe te staan." Damen zegt dat in dat geval de gemeente de bouwvergunning niet had mogen verlenen.
Wat kan je doen?
Wie geconfronteerd wordt met een verleende vergunning voor zo'n vuurwerkopslag kan bezwaar maken en zo nodig ook naar de rechter gaan, vertelt Damen. "Natuurlijk is het ook altijd goed om er in overleg uit te komen." De termijn om bezwaar te maken is meestal zo'n zes weken. Als je in de tussentijd tot een oplossing komt met de gemeente kan je je bezwaar altijd nog intrekken.
Wie kan je helpen?
Als je het zelf lastig vindt om bezwaar te maken, dan kan je ook terecht bij je rechtsbijstandsverzekering. "Je kan dan ook aangeven dat je door een bepaalde advocaat (voorkeursadvocaat) geholpen wil worden. Een Europese rechter heeft bepaald dat dat kan." Ook kan je je wenden tot het Juridisch Loket of een advocaat.
Gemeente staat opslag voor 2000 kilo vuurwerk toe midden in centrum van stad
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.