Ga je naar het buitenland? Let dan goed op als je geld wil opnemen!
- Nieuws
- Ga je naar het buitenland? Let dan goed op als je geld wil opnemen!
[AVROTROS] Wie in Nederland met zijn betaalpas geld uit een geldautomaat haalt, betaalt daarover geen kosten. In het buitenland is dat anders. Zo zijn er in Duitsland steeds meer geldautomaten waarbij je een toeslag moet betalen. Hoe is dat verder geregeld buiten Nederland? Lees ook de tips als je buiten Nederland geld wil opnemen of wil betalen.
Op 25 april 2017 pint Januar Himantono vijftig euro bij een geldautomaat in Duitsland bij een rustplaats langs de snelweg in de buurt van Hannover. Als hij later zijn bankafschrift checkt, blijkt dat hij 54,99 euro heeft betaald. Hoe kan dat? Er zijn toch regels dat er binnen Europa geen extra kosten berekend mogen worden? Navraag leert ons dat Januar Himantono zijn cash geld heeft gepind bij een geldautomaat die niet door een bank wordt geëxploiteerd, maar door een andere maatschappij zoals ATM of GWK Travelex. Die exploitanten mogen een transactievergoeding in rekening brengen. Dat moet wel vooraf aan de consument duidelijk worden aangegeven. In het geval van Januar Himantono herinnert hij zich helaas niet meer of dat op het beeldscherm van de geldautomaat heeft gestaan. Hij kan ook niet meer nagaan wat er op de pinbon stond, omdat hij die niet heeft.
Gratis binnen de eurozone
Nederlandse banken geven betaalpassen uit met een Maestrologo. Daarmee kan je in het buitenland geld opnemen bij een geldautomaat dat dat logo ook draagt. Binnen de eurolanden is het vrijwel overal gratis om geld op te nemen. Ook kan je kosteloos betalen in winkels. Het kan wel zijn dat je bij een geldautomaat een toeslag moet betalen om je geld te krijgen. Dit heeft te maken met de eigenaar. Als de geldautomaat geen eigendom is van een bank, maar privaat bezit, zoals in het geval van Januar Himantono, worden de kosten doorberekend. Dit moet wel in het scherm of met een sticker zijn vermeld zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Buiten de eurozone moet je betalen
Als je wil betalen in een winkel of geld wil opnemen bij een geldautomaat en je bent buiten de eurozone, dan krijg je te maken met extra kosten. Naast transactiekosten brengen banken ook nog een koersopslag in rekening. Bij de RegioBank, SNS Bank en ASN Bank betaal je geen koersopslag, maar een vast bedrag van 2,25 euro per opname en 0,15 euro betaling.
Creditcard? Alleen mee betalen!
In de eurolanden kan je gratis betalen met je creditcard. Geld opnemen bij een geldautomaat kan je maar beter niet doen met je creditcard. Dat kost gemiddeld 4,50 euro. Pin je in een andere valuta? Dan komt er ook nog een koersopslag bij. Bij een bankkantoor wordt er meestal een percentage van het opnamebedrag gerekend. Ook hier volgt weer een koersopslag als je in een andere valuta pint.
Activeer je pasje!
Nederlandse betaalpassen staan standaard ingesteld op het Europa-profiel. Dat betekent dat je er alleen mee in Nederland en Europa kan betalen en pinnen. Ga je buiten de EU op reis, dan moet je de dekking van je pas aanpassen naar Wereld. Dit doe je in je internetbankierenaccount van je bank.
Ga je naar Amerika?
In Amerika wordt de creditcard veel meer gebruikt dan de debetkaart. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je een hoge toeslag betaalt als je met je Nederlandse bankpas geld wil opnemen bij een geldautomaat. De kosten daarvoor liggen zo rond de zes dollar per transactie. Dat is alleen voor de geldautomaat. Daar komen dus nog de kosten van je bank bovenop. Let op: in Amerika zijn lang niet alle betaalpunten, zoals in winkels en bij benzinestations, zo goed beveiligd als in Nederland. Het kan dus zijn dat je maanden na je vakantie ineens frauduleuze afschrijvingen ziet op je creditcardafschrift.
Tips als je in het buitenland gaat betalen
Binnenkort op vakantie of op reis naar het buitenland? Dan heb je zeker iets aan deze tips:
- Het is niet verstandig om al je spaargeld over te zetten van je spaarrekening naar je betaalrekening. Als je pasje wordt gestolen of je bent geskimd, dan kunnen de criminelen slechts een beperkt deel van je geld buitmaken. Via internetbankieren kan je tijdens je vakantie makkelijk geld overboeken naar je betaalrekening.
- Kies nooit voor direct currency conversion (dcc). Pin je vreemde valuta in het buitenland? Dan kan je de vraag krijgen of de geldautomaat voor jou moet moet omrekenen hoeveel euro je opneemt. Nooit doen, want dan krijg je een veel slechtere wisselkoers dan wanneer jouw eigen bank de wisselkoers bepaalt.
- Maak gebruik van cashback in Amerika. Zoals hierboven al uitgelegd kan geld opnemen in de States duur zijn. Dat kan je vermijden door bij een aankoop in een winkel te vragen om cashback. Dat is vrijwel altijd gratis. Je betaalt bijvoorbeeld vijftig dollar voor je boodschappen, vraagt honderd dollar cashback en je rekent honderdvijftig dollar af.
- Ken het telefoonnummer van je bank! Is je pas gestolen? Dan moet je direct je pas laten blokkeren. Zorg dus dat je het telefoonnummer van je bank binnen bereik hebt. Banken hebben meestal speciale telefoonnummers als je vanuit het buitenland belt.
- Neem geen geld op op het vliegveld. Klinkt makkelijk om direct na het landen even wat cash geld uit de muur te trekken, maar je krijgt op het vliegveld een hele ongunstige wisselkoers. Pin ook geen dollars op Schiphol bij de dollargeldautomaat, die koers is veel slechter dan in Amerika. Pin geld in de stad of bestel vreemde valuta voor vertrek bij je bank.
- Hotelkamers betalen met je creditcard? Hou er dan rekening mee dat hotels vaak een borg in rekening brengen. Dit komt als reservering op je creditcard en verdwijnt automatisch weer nadat je het hotel verlaten hebt. Deze reservering kan wel tot een week ingehouden worden op je besteedbare limiet.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar