Binnenland

Pas op met onopvallende beveiligingscamera's in vakantiehuisjes

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op met onopvallende beveiligingscamera's in vakantiehuisjes

[AVROTROS] Je huurt een vakantiehuis en tijdens het verblijf ontdek je dat er midden in de woonkamer een camera hangt. Het lijkt op een rookmelder, maar blijkt een camera te zijn die op afstand kan worden bekeken. Mag de huiseigenaar zomaar met je meegluren?

Video niet beschikbaar

Kees van Duijn huurde een luxe villa voor een week in augustus bij woningverhuursite Novasol. Bij aankomst zag hij dat er buiten allemaal camera's hingen. Binnen in het huis zag Kees in het washok een monitor waarop vier camera's te zien waren. Die filmden het huis aan de buitenkant en de omgeving. Dat gaf Kees een veilig gevoel.

Rookmelder blijkt camera

Aan het eind van de week bekijkt Kees een apparaat dat aan het plafond hangt. Hij dacht dat het een rookmelder was, maar het blijkt een camera te zijn. Aan de zijkant leest hij '5MP WIFI IP CAMERA'. Van een rookmelder blijkt dus geen sprake te zijn. "We zijn de hele week bespied en dat voelt niet prettig. Ik heb in m'n beste Frans bij de schoonmaakster geklaagd en ook heb ik Novasol een klacht gestuurd."

'Het is een rookdetector'

Novasol zegt tegen Kees dat er gesproken is met de huiseigenaar. Novasol: "Deze heeft bevestigd dat er binnen geen camera hangt, maar een rookdetector. Daarnaast neemt deze geen beelden op. Wij hebben de eigenaar gevraagd deze buiten werking te stellen". Het is een opmerkelijk antwoord, want Novasol heeft het apparaat niet zelf gecontroleerd en geeft de reactie van de huiseigenaar door aan de consument. Ook de vraag of het apparaat buiten werking gesteld kan worden is apart, want Novasol verplicht huiseigenaren om rookalarmen in vakantiewoningen aan te brengen. Dit blijkt uit de voorwaarden die Novasol naar huiseigenaren stuurt waarmee eigenaren akkoord moeten gaan voordat het huis via Novasol verhuurd mag worden.

ICT-expert Brenno de Winter, gespecialiseerd in privacy en spionage, heeft de camera onderzocht en vond hem al snel op AliExpress waar hij wordt verkocht voor tachtig dollar. De Winter ontdekte dat het hier dus niet gaat om een rookmelder, maar om een camera inclusief microfoon zodat er ook audio opgenomen kan worden.

Lees ook: Tips voor het beveiligen van een IP-camera

Lees ook: Gluren bij de buren met IP-camera's

Mag je zomaar een camera ophangen?

Je mag volgens De Winter wel een camera ophangen in een vakantiehuis, maar dan moet je als consument wel geïnformeerd worden. Van Duijn ontdekte dus bij aankomst al de camera's die het buitenterrein filmen, inclusief de afkijkmonitor. Dat is prima, want door het afkijkscherm is de consument geïnformeerd dat er gefilmd wordt. Over de camera in de woonkamer is Van Duijn nooit geïnformeerd. Daarover zegt De Winter dat er niet gefilmd mag worden. "De huiseigenaar is verwerkingsverantwoordelijke, hij moet dus kunnen uitleggen wat er met die beelden gebeuren."

Geen reactie van eigenaar

Van Duijn weet niet of hij bespied is of niet. Het is dus goed mogelijk dat de eigenaar meegekeken heeft, maar dit is niet 100% zeker. Hij heeft geklaagd bij de huiseigenaar, maar die heeft niet gereageerd. Brenno de Winter zegt dat als consumenten in een vakantiehuisje een camera zien, ze deze meteen moeten afplakken. De Winter vindt dit ook een zaak voor de Franse toezichthouder. "Die is heel streng op dit soort zaken."

Reactie Novasol

Novasol wil niet reageren in de uitzending. Het bedrijf laat schriftelijk weten dat zij huiseigenaren wijzen op "algemene regelgeving omtrent privacy". "Alarminstallaties met camerabewaking dienen tijdens het verblijf van huurders te zijn uitgeschakeld." In de overeenkomst die Novasol aangaat met huiseigenaren staat dit ook omschreven. Novasol zegt niet 100% te kunnen garanderen noch controleren dat partners (lees: huiseigenaren) wetgeving respecteren.

Ook zegt Novasol niet te weten in hoeveel van de huisjes, die zij verhuren, camera's hangen en zegt Novasol niet bevoegd te zijn om de beelden op te vragen.

Novasol neemt maatregelen

De huizenverhuurwebsite zegt dat er maatregelen zijn getroffen. "Het voorval is voor Novasol wel één van de redenen geweest om het contract met de eigenaar te beëindigen en het huis is inmiddels niet meer te boeken via Novasol." Hoewel Novasol consumenten nu niet pro-actief informeert op de mogelijke aanwezigheid van camera's, zegt het bedrijf toe wel naar die mogelijkheid te gaan kijken.

Pas op met onopvallende beveiligingscamera's in vakantiehuisjes

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie