Binnenland

Colporteur aan de deur: waar moet je op letten?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Colporteur aan de deur: waar moet je op letten?

[AVROTROS] Qurrent stuurt colporteurs langs de deur die je een fantastisch aanbod beloven, maar eenmaal binnen blijkt de deal helemaal niet zo goed te zijn. Je wijst de colporteur de deur, maar die blijkt jouw gegevens niet te hebben verwijderd, waardoor je ineens ongevraagd een nieuw energiecontract blijkt te hebben. Hoe kan dat?

Video niet beschikbaar

Energiebedrijf Qurrent is op zoek naar nieuwe klanten en stuurt daarom colporteurs langs de deur in de Achterhoek om die mensen binnen te hengelen. Ine Smits kreeg zo'n colporteur aan de deur. Hij had een mooi aanbod, waarvoor zij haar gegevens gaf om de prijs te berekenen. Qurrent vult alle gegevens in op een tablet en dan blijkt het aanbod toch niet zo goed te zijn. Ine geeft aan geen interesse te hebben. Qurrent vroeg om een handtekening van Ine, maar die wilde ze niet zetten. "Toch heeft hij mijn gegevens gebruikt", zegt Ine.

'Je voelt je opgelicht'

Een maand later ziet Ine op haar bankrekening dat Qurrent 139 euro heeft afgeschreven. Ze heeft na het bezoek van de colporteur niets meer gehoord. "Dan voel je je echt opgelicht. Ik heb er nachten van wakker gelegen. Ik was me van geen kwaad bewust, want ik had hem heel duidelijk gezegd dat ik het niet wilde." Ine neemt contact op met haar bank en laat de 139 euro storneren. Ook neemt ze contact op met Qurrent, maar die blijft volhouden dat ze een contract heeft afgesloten. Qurrent houdt voet bij stuk en stuurt haar niet alleen een betalingsherinnering, maar vijf dagen later ook een aanmaning.

Qurrent: Ine had eerder contact moeten opnemen

Ine heeft nooit iets gehoord van Qurrent, omdat het bedrijf een typefout heeft gemaakt in haar e-mailadres. Daarom heeft ze ook nooit een bevestiging van het contract gehad. Qurrent is van mening dat Ine maar eerder contact had moeten opnemen. "Ze had toch even kunnen bedenken dat er misschien een verkoop is gesloten en dat ze daar even achteraan moest gaan?", reageert Qurrent.

Ondertussen blijkt dat Qurrent Ine heeft afgemeld bij energiemaatschappij AGEM.

Is er nu sprake van een overeenkomst?

Wettelijk gezien is er geen overeenkomst, omdat Ine 'nee' heeft gezegd tegen de verkoper. Dat zegt advocaat Jan Hendrik Vogelsang van Kneppelhout & Korthals Advocaten. "Ine hoeft ook niet te bewijzen dat ze toen 'nee' zei. De colporteur of Qurrent moet aantonen dat de klant akkoord is. Ook moeten zij aantonen dat ze de contractbevestiging met modelopzegformulier op de goede manier aan haar hebben gestuurd." Vogelsang zegt dat Qurrent dat niet kan aantonen en dat het goed is dat Ine de herinnering en aanmaning niet betaald heeft. Ine heeft vanaf het aangaan van het contract, veertien dagen de tijd om op te zeggen.

Agressieve handelspraktijk

Vogelsang zegt dat het niet hoort dat Qurrent eerst alle gegevens vraagt en dan pas met een voorstel komt. "Het hoort niet, dit is een agressieve handelspraktijk. Qurrent moet aantonen dat zij akkoord is gegaan." Vogelsang legt uit dat colporteurs verplichtingen hebben. Consumenten moeten op papier of via e-mail een bevestiging hebben gekregen van de verkoop. Daar hoort ook een opzegformulier bij. "Het moet net zo zijn als dat het in een winkel gaat." De colporteur moet eerlijk, duidelijk en open zijn over de prijs en hij mag niet dwingend zijn. Bedrijven kunnen het consumenten heel lastig maken door ze onder druk te zetten met aanmaningen en incassobureaus. "Dan gaan mensen maar gewoon betalen om er vanaf te zijn. Dat betalen zou je dus niet moeten doen."

Wat moet je doen als je ineens ongewenst een contract hebt?

Als je ziet dat er een afschrijving op je bankrekening is gedaan zonder jouw toestemming, laat die dan storneren bij je bank. Neem contact op met het bedrijf dat de afschrijving heeft gedaan en vraag welk contract er zogenaamd zou zijn. Lees hier 6 tips voor als je de verkoper aan de deur niet helemaal vertrouwt.

Ine Smits is inmiddels terug bij haar oude energiemaatschappij AGEM. Uit onderzoek blijkt dat zij zeven dagen bij Qurrent heeft gezeten. Aangezien er geen sprake is van een contract hoeft zij hiervoor dus ook geen kosten te betalen.

Reactie Qurrent

Isabelle Spindler van Qurrent biedt excuses aan. "Ons uitgangspunt is dat we geen mensen klant willen maken die dat helemaal niet willen. We hebben een aantal checks en procedures ingebouwd, die moeten voorkomen dat iemand tegen zijn of haar wil een commitment aan ons geeft. Hierbij kunt u denken aan een handtekening, een check van het huisadres en het sturen van het contract, waarna er een bedenktijd van 2 weken begint te lopen. Dit is in het geval van mevrouw Smits helaas niet goed gegaan en dat vinden we heel vervelend."

"We gaan ook zeker intern grondig onderzoeken hoe we onze processen hierin kunnen verbeteren zodat we dit niet meer voorkomt. Uiteraard hoeft mevrouw Smits geen enkele rekening aan ons te betalen en blijft ze gewoon klant bij haar huidige leverancier AGEM."

Colporteur aan de deur: waar moet je op letten?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie