'Als ratten in de val': de situatie na de corona-uitbraak in vluchtelingenkamp Moria
- Nieuws
- 'Als ratten in de val': de situatie na de corona-uitbraak in vluchtelingenkamp Moria
Waar hulpverleners en artsen al lang voor vreesden, werd deze week werkelijkheid: de eerste coronabesmetting in het overvolle vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. In De Nieuws BV spreekt Patrick Lodiers over de huidige situatie in het kamp met Steven van de Vijver, voormalig arts in Moria, Ingeborg Beugel, correspondent vanuit Griekenland en Jasper van Dijk, SP-kamerlid.
Video niet beschikbaar
Geen basiszorg
"Het kamp zit op slot met alle gevolgen van dien. De mensen daar hebben het gevoel dat ze als ratten in de val zitten." vertelt Van de Vijver. "Er is niet alleen Covid-19, maar ook allerlei andere problematiek. Heel veel psychiatrie, maar ook chronische aandoeningen, zoals diabetes. Doordat het kamp op slot zit, is er geen toegang meer tot basiszorg."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De lockdown
Beugel zit op dit moment zelf in Griekenland en herkent de situatie die Van de Vijver schetst. Beugel: "De lockdown geldt niet meer voor toeristen en de Grieken zelf, maar wel voor de vluchtelingen in alle kampen, waaronder Moria. Ze mogen niet naar buiten, de kampen zijn omgeven door een cordon van politie en leger. Daar wordt al enorm over alarm geslagen, want het gaat tegen alle mensenrechten in."
Het gaat tegen alle mensenrechten in.
Van de Vijver: "Mensen leven daar op elkaar gepropt, dus het is onmogelijk om de coronamaatregelen na te leven. Ook is het een gevaar voor de volksgezondheid in Europa geworden, want het kan daar gaan losbarsten."
Een kliniek van Artsen Zonder Grenzen
Op het eiland is nu ontzettend hard zorg nodig is, maar toch is een goed functionerende kliniek van Artsen Zonder Grenzen naast het kamp gesloten. "Toen corona in maart uitbrak in Griekenland is Artsen Zonder Grenzen samen met andere NGO’s die in Moria medische hulp geven om de tafel gaan zitten. Ze hebben toen het voortouw genomen en besloten om een kliniek te bouwen," aldus Beugel.
De kliniek moest sluiten
Toch moest deze kliniek van Artsen Zonder Grenzen sluiten. Beugel: "Toen kwam de autoriteit die gaat over bouwvergunningen en urban-planningen. Artsen Zonder Grenzen kreeg een boete van 35.000 euro en er werd gedreigd met strafrechtelijke vervolging, als ze de kliniek niet onmiddellijk sloten."
"Er is een wet in Griekenland die stelt dat als het gaat om industrieterrein, en dat was waar die grote leegstaande loods stond, dan mag je dat terrein niet gebruiken voor iets anders. Zelfs niet voor Covid-19," legt Beugel uit.
"Het is dweilen met de kraan open"
Van de Vijver schetst wat het sluiten van de kliniek betekent voor de hulpverleners op het eiland: "Dit is een enorme steek in je rug. Het is al enorm heftig om daar te werken en het is dan heel belangrijk dat je nog iets van hulp kan bieden. Als dat wegvalt, dan is het echt dweilen met de kraan open. Dat heeft heel veel impact op de hulpverleners."
Het is een enorme steek in je rug.
Dat Movement On The Ground, de organisatie van Johny de Mol, daar medewerking heeft verleend aan het bouwen van die nieuwe kliniek is geen goede zaak vertelt Beugel. Hoe dat precies zit is te lezen in het stuk dat Beugel publiceerde in De Groene Amsterdammer.
Kamervragen
SP-Kamerlid, Jasper van Dijk, geeft aan dat dit coronageval in Moria duidelijk maakt dat de Europese Unie en de Europese landen na moeten denken over wat ze gaan doen met kamp Moria. "Al die landen, waaronder Nederland, blijven maar beweren dat dit niet hun probleem is," aldus Van Dijk. "Het sluiten van de Artsen Zonder Grenzen kliniek vind ik een verbijsterend staaltje van kapitaalvernietiging, ongelofelijk."
Naar aanleiding van het stuk van Beugel in De Groene Amsterdammer geeft Van Dijk aan dat hij daar Kamervragen over gaat stellen.