Corona in Noord-Korea, 'Niemand weet wat daar aan de hand is'
- Nieuws
- Corona in Noord-Korea, 'Niemand weet wat daar aan de hand is'
Terwijl we uit landen over de hele wereld van minuut tot minuut berichten ontvangen over het aantal coronagevallen, blijft Noord-Korea nog altijd stil. Al was er afgelopen week wel mogelijk een roep om hulp, vertelt Noord-Korea-kenner Remco Breuker in Met Het Oog Op Morgen:
Remco Breuker over corona ik Noord-Korea
Kim Jong-un liet raketten afvuren die terechtkwamen in de Japanse Zee. "Dit zou een manier kunnen zijn om een roep om hulp kracht bij te zetten", zegt Breuker. "Dat klinkt tegenstrijdig, maar Noord-Korea komt vaak agressief uit de hoek op de momenten dat het ook hulp nodig heeft."
Die boodschap leek bij Trump wel aan te komen. De Amerikaanse president riep Noord-Korea op tot samenwerken om het virus te bestrijden. "Het is voor Kim heel moeilijk om toe te geven dat corona een groot probleem is in zijn land. Dat Trump dat lijkt te begrijpen zegt natuurlijk heel veel. Hij is zo ongeveer de enige ter wereld die hem begrijpt."
'Veel mensen gestorven'
Noord-Korea laat weinig los, maar wat we tot nu toe volgens Breuker wel weten, is dat al twee maanden geleden gevallen werden gemeld in het geïsoleerde land. "Niemand weet wat daar echt aan de hand is, maar we horen wel dat grote delen van het leger telkens in quarantaine zijn gegaan en ook leden van de regering. Ook zijn er geruchten dat er veel mensen zijn gestorven. Het ziet er niet goed uit."
Tot nu toe heeft de Noord-Koreaanse leider iedere keer gezegd dat het virus is overwonnen in zijn land. Ook uitte hij opvallend genoeg onlangs kritiek op het eigen gezondheidsstelsel. "Hij bracht die kritiek alleen niet in verband met corona", vertelt Breuker. "Hij heeft alleen gezegd dat zijn land een beter stelsel nodig heeft en dat de burgers dat verdienen."
De medische voorzieningen zijn namelijk schaars. "Buiten de hoofdstad is er nagenoeg niets. Geen artsen, geen medicijnen, geen operatiekamers, geen medische voorraden." Alleen in Pyongyang zelf zijn er ziekenhuizen. "Maar die zijn echt voor de elite en het is verreweg niet genoeg om de ruim twee miljoen inwoners van de stad te kunnen bedienen."
Een mogelijke roep om hulp dus van de Noord-Koreanen. Maar het is maar de vraag of ze überhaupt hulp zullen accepteren. "Noord-Korea eist heel veel, maar de hulp moet dan ook op een Noord-Koreaanse manier gegeven worden. Dat wordt natuurlijk lastig."