Japanners geschrokken van Noord-Koreaanse raket
- Nieuws
- Japanners geschrokken van Noord-Koreaanse raket
Noord-Korea heeft een ballistische raket afgevuurd in de richting van Japan. Het projectiel vloog over Japans territorium en kwam 3000 kilometer uit de kust in de Stille Ocean terecht. Het is de vijfde keer in tien dagen tijd dat Noord-Korea een ballistische raket afvuurt. Japan-correspondent Anoma van der Veere vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het landelijke alarm afging en inwoners op hun telefoon een waarschuwing kregen om dekking te zoeken.
Video niet beschikbaar
Het was voor het eerst in vijf jaar tijd dat Japanners in het noordoosten moesten evacueren vanwege een raketdreiging. Inwoners van de noordelijke provincies Hokkaido en Aomori werd gevraagd om op te passen voor brokstukken van de raket die mogelijk op Japans grondgebied zijn gevallen", zegt Anoma, "De schrik in Japan zat er goed in."
Uiteindelijk is de raket buiten de zogenoemde Japanse exclusieve economische zone terechtgekomen, maar wel pas na minutenlang door het Japanse luchtruim te zijn gevlogen.
'Barbaarse actie'
"Premier Kishida kondigde meteen een persconferentie aan en nam deel aan een noodvergadering van de Nationale Veiligheidscommissie samen met de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Publiekelijk werd er direct gespeculeerd of de vermoedelijke ballistische raket in Japanse wateren terecht was gekomen."
De Japanse premier Kishida sprak van een "barbaarse actie" van Noord-Korea. Kabinetschef Hirokazu Matsuno noemde dat land een "een serieuze bedreiging voor de internationale vrede". Matsuno liet weten te overleggen met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
Toenemende spanningen
De actie past in een trend van toenemende dreigingen over en weer in Oost-Azië. Het afschieten van de raket wordt gezien als een reactie op de gezamenlijke militaire oefeningen van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. In de haven van Busan in Zuid-Korea is voor het eerst in ruim vier jaar een Amerikaans vliegdekschip aangemeerd. Het nucleair aangedreven schip USS Ronald Reagan sluit zich aan bij Zuid-Koreaanse militaire trainingen. De gezamenlijke trainingen zijn een vorm van machtsvertoon na toenemende nucleaire bedreigingen van Noord-Korea.
Eerder deze maand liet Noord-Korea een nieuwe kernwapenwet ingaan. Hierdoor valt er niet meer met het land te onderhandelen over het bezit van kernwapens. Ook kan het land een preventieve nucleaire aanval automatisch uitvoeren bij bedreiging.
Noord-Korea heeft dit jaar al meer dan dertig rakettesten uitgevoerd, een record ten opzichte van andere jaren. Ook is er dit jaar een intercontinentale raket getest, voor het eerst sinds 2017.