‘Waar wij in Europa maanden aan werken, zijn dat weken in Azië’
- Nieuws
- ‘Waar wij in Europa maanden aan werken, zijn dat weken in Azië’
In de Chinese bouwmarkt is de sky the limit en innovatie een toverwoord. "De schaal in China is niet te vergelijken met Nederland", zo zegt Chris van Duijn, partner van Rem Koolhaas’ befaamde architectenbureau OMA in Bureau Buitenland.
Video niet beschikbaar
Als leider van het Azië portfolio bij OMA heeft Van Duijn regelmatig aan Chinese projecten gewerkt. Zo is hij betrokken geweest bij het iconische CCTV-gebouw in Beijing en het kunstcentrum in de vorm van een zilverkleurige bol in Taipei. "Vroeger werden historische wijken afgebroken voor nieuwbouw. Nu is China steeds meer bezig met het behouden van gebouwen."
CCTV-gebouw in Beijing
Het is volgens de Nederlandse architect vooral belangrijk om goed samen te werken met de Chinezen. "Je moet daar niet heen gaan met een houding dat jij wel even gaat vertellen hoe het moet. Dat werkt echt niet."
Chinese Sillicon Valley
De grootste uitdaging van bouwen in China vindt hij de snelheid. "Waar wij in Europa maanden aan werken, zijn dat weken in Azië. Dat is pittig." Bovendien heeft de Chinese overheid een grote vinger in de pap. "Als de regering zegt dat er in Beijing geen vierkante meter gebouwd mag worden, dan kunnen we niet verder met de bouw van een toren."
De rol van de overheid kan ook voordelen hebben. Zo stimuleert China de bouw van het megaproject ‘Unicorn Island’. Het moet de Chinese versie van Sillicon Valley worden. "Daarbij is het de kunst om het zo visueel aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat de kantoren en start-ups vanzelf komen. Innovatie is het toverwoord."