Wat gaan we lezen dit weekend?
- Nieuws
- Wat gaan we lezen dit weekend?
[NTR] Een debuutroman, een klassieker, een oude rot in het vak, en voor wie geen rust heeft is poëzie een optie. Presentatoren Jellie Brouwer (Kunststof - NTR) en Willem de Gelder (Dit is de zaterdag/zondag - EO) opperen leesvoer in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.
Jellie Brouwer en Willem de Gelder in de Boekenpodcast
Geen concentratie voor een roman
Sommigen grijpen deze periode aan eindelijk toe te komen lezen, maar zegt Jellie: "Ondertussen hoor ik ook steeds meer zeggen dat mensen de concentratie niet kunnen opbrengen voor een roman. Dus misschien is het een idee om aandacht te besteden aan poëzie. En zeker die van Marieke Lucas Rijneveld, met Fantoommerrie. 51 gedichten en het zijn eigenlijk allemaal korte verhalen zou je kunnen zeggen."
Het zijn zinnen waar je op kunt kauwen
Een mensenkind dat zich met taal ontworsteld aan een trauma in de vroege jeugd, rouw en een boerengezin dat zwijgt. "En wat voor taal", zegt Jellie. "Wat opvalt is dat ieder gedicht begint met een zin die eigenlijk gelijk al raak is." Bijvoorbeeld de eerste zin van het allereerste gedicht Het hart een koelelement:
De ijsmeester zegt dat wie de korstjes van zijn boterham niet opeet, nooit genoegen zal nemen met de rafelranden van het leven.
"Vrijwel ieder gedicht opent met zo'n zin waardoor je gelijk geïntrigeerd bent en verder wilt. Het zijn zinnen waar je op kunt kauwen, die je versteld kunnen doen staan over hoe iemand daartoe komt", besluit Jellie.
Kintsugi
Voor de liefhebbers van romans is er ook nog genoeg. Willem las Niemand zoals hij, de debuutroman van Lucia van den Brink, over de reis van een eenzame kleindochter op zoek naar haar opa. Opa Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij te horen kreeg dat hij lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. "Ik ga het verhaal niet teveel verklappen. Maar er zitten een aantal heel mooie Japanse concepten in het boek. Weet je wat Kintsugi is?"
Als bijvoorbeeld een kopje op de grond kapot valt, dan ga je het met goudstof weer lijmen waardoor het kopje nadat het gevallen is, mooier is en meer waard dan het oorspronkelijke kopjes. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. Het is de techniek waarmee je een perfectie imperfectie maakt."
Maar dit heb ik zelf bedacht, dus het zou kunnen dat ik er helemaal naast zit.
Willem: "Toen dacht ik misschien staat het wel voor iets breders; dat je als mens soms ook kunt vallen en vervolgens met goudstof weer aan elkaar kunt worden gelijmd. De personage is het boek raakt haar baan kwijt, dat is allemaal vervelend, maar daardoor gaat ze op zoek naar haar opa en wordt ze uiteindelijk een rijker mens."
"Haar opa als goudstof", vult Jellie aan.
Benieuwd welke boeken nog meer worden besproken? Luister hier de hele aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast.
Boekenpodcast
De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.