Krijgen we ooit inzage in de bonnetjes van de koning?
- Nieuws
- Krijgen we ooit inzage in de bonnetjes van de koning?
Dinsdagavond wordt de begroting van het koningshuis vastgesteld in de Tweede Kamer. Coalitiepartij D66 wil meer transparantie en inzage in uitkeringen van leden van het Koninklijk Huis, inmiddels een jaarlijks terugkerende discussie. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans vindt de structuur rond de wetgeving nu te onduidelijk, en dat geeft problemen rond de transparantie.
Video niet beschikbaar
Voermans reageert bij Spraakmakers op de stelling van Stand.nl: 'De financiën van het koningshuis moeten transparanter worden'. "Ons koningshuis heeft een heel groot draagvlak. Maar je moet dat in een structuur financieren waar iedereen goed mee kan leven. Zo voorkom je ieder jaar rondom een financieel vraagstukje in de Kamer dat de positie van het koningshuis ter discussie wordt gesteld."
Nu is het zo dat er terughoudend moet worden omgegaan met de uitgaven van leden van het Koninklijk Huis, vanwege de persoonlijke levenssfeer. "Die heeft ook een grondwettelijke bescherming", legt D66-Kamerlid Joost Sneller uit. "Alleen de Algemene Rekenkamer kan nu de bonnetjes van de koning inzien. Die heeft geadviseerd om de uitgaven iedere vijf jaar te toetsen. Dat hebben we in een motie gezet, dat is aangenomen, en daar ga ik premier Rutte dinsdagavond over bevragen."
'Transparantie tot achter de komma'
Ook presentator Jeroen Snel van het royalty-programma Blauw Bloed wil meer transparantie. "Tot achter de komma wat mij betreft. Dan neemt het draagvlak voor het koningshuis alleen maar toe. Ik denk dat de Koning dat ook toejuicht."
Snel hoopt in het debat dinsdagavond ook antwoorden te krijgen op vragen. "Persoonlijk ben ik heel erg benieuwd waarom prinses Amalia in 2020 1,6 miljoen krijgt, terwijl ze nog een jaar voor zichzelf heeft om te reizen. En Willem-Alexander krijgt er volgend jaar 50.000 euro bij. Dat vind ik toch lastig in tijden van crisis."
Ook in België is de transparantie rond de financiën een terugkerend thema, legt de Belgische royalty-watcher Wim Dehandschutter uit: "Die transparantie is er wel, maar je moet in de begrotingen goed zoeken naar de uitgaven, omdat er zoveel departementen bij betrokken zijn."
Dehandschutter refereert aan 'hun' Amalia. "We hebben een vergelijkbare situatie met onze kroonprinses Elisabeth van België. Zij heeft aangegeven, zolang ze nog niet werkt, en nog geen lid is van het koningshuis, zij nog geen geld krijgt. Zo reageert het koningshuis op kritiek op de financiën."
Toneelstukje
Het Republikeins Genootschap spreekt van 'een toneelstukje' dat ieder jaar weer wordt opgevoerd. "Dit is een formaliteit”, zegt voorzitter Floris Müller over de begroting van het koningshuis dinsdagavond in de Tweede Kamer. "Dan zijn we even kritisch geweest in de Kamer en hier in deze uitzending. En dan kan ik u volgend jaar weer het niet verrassende antwoord geven dat dit koningshuis niet transparant is."
Stand.nl: De financiën van het koningshuis moeten transparanter worden
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.