Rellen in Den Haag: 'De wijk accepteert niet dat de boel wordt gesloopt'
- Nieuws
- Rellen in Den Haag: 'De wijk accepteert niet dat de boel wordt gesloopt'
Het is al dagen onrustig in de volkswijken van Den Haag en Utrecht. Grote groepen jongeren zorgen daar voor veel onrust, rellen, brandstichting en ook de politie wordt bekogeld. Moeten we meer met deze jongeren in gesprek gaan en oog hebben voor de achtergrond van deze rellen en hun leefomgeving? Of is de tijd van praten en zachte aanpak voorbij en moeten gemeente en politie simpelweg veel meer gaan straffen?
Video niet beschikbaar
Daarover gaat het vanochtend in Stand.nl. Itai Cohn woont in de Schilderswijk en organiseert daar Schilderswijk Bewoners Tours. Hij werkt samen met bewoners, maatschappelijke en religieuze instellingen en lokale winkeliers. Cohn reageert op de stelling 'De stadsrellen moeten harder worden aangepakt'. "Waar ik woon waren ongeregeldheden. Het waren vooral mensen van buiten de wijk", zegt hij bij Spraakmakers. Cohn prijst de inzet van de politie en van bewoners uit de wijk. "Juist door de inzet van bewoners is de rust wedergekeerd. Op het moment dat het uit de hand dreigt te lopen, wordt iedereen bij elkaar geroepen. De wijk accepteert niet dat de boel wordt gesloopt."
Geen voorzieningen voor jongeren
Over de oorzaken zegt Cohn dat de leefruimte van jongeren alsmaar kleiner wordt. "In wijken rondom het centrum verandert de bevolkingssamenstelling, verjupt bedoel ik daarmee. Vroeger was het normaal dat er op pleintjes jongeren rondhingen, maar nu niet meer. Jongeren komen moeilijker bij horeca binnen. Er zijn bezuinigingen op jeugdwerk, dat zorgt ervoor dat situatie snel ontvlamt. Het probleem is gecompliceerd, de wereld is niet zwart-wit."
Ook Bouchra Dibi, 'adviseur wijken' in de Utrechtse wijk Overvecht zegt dat er veel te weinig voorzieningen zijn. "Bewoners in Kanaleneiland en Overvecht zijn aan het overleven. Er zijn geen voorzieningen waar jongeren terecht kunnen. En dat zijn allemaal tijdbommetjes. Organisaties in Overvecht werken te veel in hun eigen bubbel."
Dibi hekelt de manier waarop hulpverleners van verschillende instanties met elkaar omgaan. "Het systeem wat we bedacht hebben voor deze bewoners, werkt gewoon niet. Er moet meer samenwerking komen tussen die organisaties. Je moet anders gaan werken, professionals de ruimte geven."
Wijkagenten
Ook haalt Dibi aan dat er veel minder wijkagenten zijn, een probleem vindt ze. "Er zijn in Overvecht de laatste jaren veertien wijkagenten minder." Ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond denkt dat de inzet van wijkagenten kan helpen bij problemen in deze wijken. "Er komen meerdere zaken bij elkaar; verveling, drank en drugs, coronafrustratie, kansloosheid voelen. Maar er zijn ook geen netwerken meer, de wijkagenten zijn uit de buurten in Den Haag en Utrecht getrokken. Je ziet dit soort problemen dan minder snel aankomen."
Daarbij zegt Struijs "Het Openbaar Ministerie staat enorm onder druk, maar het is belangrijk dat je de relschoppers gaat aanhouden. Echter blijft er een te grote club onder de radar. Je moet investeren in de rechtstaat, maar we hebben 'm langzaam maar zeker uitgekleed."
Stand.nl: De stadsrellen moeten harder worden aangepakt
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.