Binnenland
Hoe gaan jongeren om met social distancing?
- Nieuws
- Hoe gaan jongeren om met social distancing?
De coronacrisis raakt iedereen op zijn eigen manier, maar hoe gaan jongeren om met de huidige situatie? Orthopedagoog Levi van Dam is een onderzoek gestart naar het effect van de coronacrisis op jongeren. Studenten Charlotte Andriesse en Sanjana Spaander vertellen over hoe zij de huidige situatie ervaren bij De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Van Dam: "Het is een soort van paradoxale situatie. We hebben geen sociaal contact om te voorkomen dat we ziek worden, maar we weten uit allerlei onderzoeken dat juist het sociale contact ons helpt psychisch gezond te zijn. Mijn onderzoek gaat er ook juist over hoe sociale contacten helpen om gezond te zijn en dan vooral mentaal gezond.”
Verschillende onderzoeken
Wereldwijd is er nog heel weinig onderzoek gedaan naar hoe jongeren omgaan met het coronavirus. Van Dam: "Wat we nu al wel weten van onderzoek uit Duitsland is dat jongeren zich wel houden aan de maatregelen. Ze snappen het, maar het maakt wel uit of jongeren ook zelf opa’s en oma’s hebben."
Ook in China zijn de eerste onderzoeken gedaan onder 7.000 jongeren. "Daar kwam naar voren dat 25% van hen toch milde tot zwaardere angstklachten heeft in deze periode, wat een bizar cijfer is in verhouding tot de normale situatie. Ook daar zien we dat als de jongeren veel sociale contacten hebben, ze minder vatbaar zijn voor angstgevoelens", aldus Van Dam.
Bestaande angst wordt versterkt
Ook belden we met psychologie student Charlotte Andriesse. Voordat de huidige situatie ontstond werd Andriesse al behandeld voor depressies, angsten en PTSS.
Andriesse: "Ik vind het wel heel heftig allemaal. Ik merk ook dat mijn angst hoger is, omdat mijn eenzaamheid ook hoger is en ik me dus meer geïsoleerd voel, maar ook omdat ik me bang voel over deze hele situatie."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Andriesse vertelt dat haar angst ook voor de huidige situatie al boven gemiddeld hoog was. “Nu is ongeveer de hele samenleving wel angstig en voor mij betekent dat, dat ik nog angstiger word. Voorheen bestond mijn angst vooral uit de angst dat de wereld onveilig was en dat ik niemand kon vertrouwen. Alles voelde onveilig. Omdat het nu sowieso best wel onveilig is met het virus, wordt die angst alleen maar versterkt en ook een beetje bevestigd.”
Daarentegen geeft Andriesse aan met 4 huisgenoten in een studentenhuis te wonen. "Dat vind ik op dit moment heel fijn. Dat we niet alleen zijn en het er goed over kunnen hebben met zijn allen. We houden ons goed aan de maatregelen en het is ook wel gezellig in huis.”
Therapie
Andriesse: "Mijn therapie is nu online, dus via beeldbellen bijvoorbeeld. Wat heel goed is, maar alsnog is het heel anders dan normale therapie. Mijn behandeling staat daardoor ook een beetje stil, dat vind ik heel lastig."
"Het grote verschil is dat je niet samen in een kamer bent. Als er iets met met mij gebeurt bij die therapie, dat ik bijvoorbeeld heel angstig wordt of in een angstaanval kom, dan moet ik mezelf er uit halen in plaats van dat er iemand is die mij helpt eruit te komen. Dat is echt een groot verschil."
'Ik moest er wel even aan wennen'
Ook spraken we met eerstejaars student pedagogische studies Sanjana Spaander. Spaander: "Ik moest er wel even aan wennen dat alles omgegooid werd. De hele lockdown van de school kwam de week voor ik tentamens had, maar ik had toen niet verwacht dat het zo serieus zou zijn. Ik had ook gehoopt op een heleboel huisfeestjes en een leuke zomertijd, maar dat is wel een beetje weggepakt nu eigenlijk."
Ook spraken we met eerstejaars student pedagogische studies Sanjana Spaander. Spaander: "Ik moest er wel even aan wennen dat alles omgegooid werd. De hele lockdown van de school kwam de week voor ik tentamens had, maar ik had toen niet verwacht dat het zo serieus zou zijn. Ik had ook gehoopt op een heleboel huisfeestjes en een leuke zomertijd, maar dat is wel een beetje weggepakt nu eigenlijk."
'Ze hebben hun lesje wel geleerd'
Spaander woont sinds enkele maanden in de studentenflat Uilenstede in Amsterdam. Deze kwam vorige week in het nieuws, omdat er balkonfeesten werden gehouden.
"Het was in een flat tegenover de mijne. Ik had heel veel geluidsoverlast. Het was echt slaan tegen de balkons en lawaai produceren. Vreselijk.” Op de vraag of het inmiddels klaar is met de balkonfeesten antwoordde zij: "Ja, er zijn heel veel meldingen geweest bij de politie. Er is nu ook regelmatig politie op het terrein, dus ik denk wel dat deze studenten hun lesje hebben geleerd."
Spaander: “Je moet de tijd doorkomen en dat snap ik ook heel goed, maar dat studenten binnen zitten betekent niet dat ze niks te doen hebben. Mijn deadlines lopen gewoon door."
Veerkracht
Tot slot vertelt Van Dam over enkele initiatieven van studenten. Zo is er online veel te vinden; van oppassen tot vervoer naar de huisartsenpost en een zangeres die liedjes voor ouderen wil zingen.
Van Dam: "Gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl is een prachtig initiatief. Deze studenten hebben meteen gezegd, wij hebben niks te doen, laten we een platform opzetten, waar we het inzichtelijk kunnen maken, wie een hulpvraag heeft en wie iets zou willen doen. Ik zie dus ook heel veel veerkracht."
Mocht je deel willen nemen aan het onderzoek:
Hoe gaan studenten om met ‘social distancing’?
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
5 Dagen...NTR/PowNed
Klimaatpsychologen maken overurenDe Nieuws BVBNNVARA
Hoe ga je als ouder om met de depressieve gevoelens van jouw kind?SpraakmakersKRO-NCRV
'Als je zegt dat depressie de doodsoorzaak is van je vrouw, dan valt het gesprek snel stil'Bureau BuitenlandVPRO
Historische protesten in China gaan door. 'Mensen voelen zich verenigd in afkeer corona-aanpak'