Peter R. de Vries vindt nieuwe zedenwet onnodig: 'het begint bij het loket'
- Nieuws
- Peter R. de Vries vindt nieuwe zedenwet onnodig: 'het begint bij het loket'
Verdachten van verkrachting gaan vaak vrijuit. Een nieuwe zedenwet moet daar verandering in brengen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries denkt niet dat de aangescherpte wet helpt. "Het begint bij het loket van de politie." Dáár moet volgens hem extra kennis en mankracht bij.
Volgens De Vries is de wetgeving in zedenzaken al toereikend, maar worden veel van de problemen veroorzaakt door capaciteitsproblemen bij de politie.
Ook noemt hij de kennisachterstand op het gebied van complexe zedenzaken waardoor veel meldingen bij het zedenloket niet goed worden opgepakt. "Je kan regels maken wat je wil, maar als het daar fout loopt dan helpt het niets", aldus De Vries.
Video niet beschikbaar
Meldingen
De meeste meldingen van seksueel geweld en misbruik stranden al bij de politie. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat in 2019 slechts 37 procent van de onderzochte verkrachtingsmeldingen bij de politie ook tot een veroordeling kwam.
Daarnaast seponeert justitie ruim de helft van de aangiftes en kregen daders de laatste jaren nooit de maximale celstraf opgelegd. Volgens voorstander Attje Kuiken van de PvdA moet de nieuwe wet - die seks tegen iemands wil altijd strafbaar stelt – tot meer veroordelingen leiden.
Kuiken: "Ik heb schrijnende zaken gezien waarin rechters niet tot een veroordeling konden komen omdat er onvoldoende bewijs was voor geweld, terwijl je uit de context van de zaak kunt zien dat er nooit sprake kan zijn geweest van consensus."
Kennis en kwaliteit
Jan Struijs van de Politiebond maakt zich net als misdaadverslaggever De Vries, vooral grote zorgen over het capaciteitsprobleem. Ook het kennis- en kwaliteitsniveau van (zeden-) rechercheurs is zorgelijk.
"De komende jaren gaat 60 procent van de rechercheurs met pensioen. Er kunnen wel extra miljoenen bij de politiebegroting komen, maar er zijn ook te weinig opleiders voor deze complexe zaken."
Opleiding
Politiemensen zijn bijvoorbeeld verplicht om - voordat ze met zedenzaken aan de slag gaan - een cursus omgaan met kwetsbare personen volgen. In (ernstige) zeden- en verkrachtingszaken kunnen ze te maken krijgen met kwetsbare personen en kinderen. Maar er zijn niet genoeg opleiders en docenten om deze training te geven.
"Er is veel werk aan de winkel," zegt Struijs. "Het is een groot maatschappelijk probleem waar steeds meer van bekend wordt." Het Meldpunt Seksueel Geweld vindt constant nieuwe misbruikschandalen, zoals bijvoorbeeld binnen de Jehova's Getuigen, in de sport en bij tantramasseurs.
"We moeten door een dalletje heen. We zijn een paar jaar verder als we de eerste stappen in de goede richting zetten."