Binnenland
KRO-NCRV

Stikstofactivist Johan Vollenbroek: 'Woningbouw platleggen nergens voor nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stikstofactivist Johan Vollenbroek: 'Woningbouw platleggen nergens voor nodig'

"De woningbouw mag wat mij betreft gewoon doorgaan, want die levert geen grote bijdrage aan de stikstofuitstoot", zegt Johan Vollenbroek, de voorzitter van Mobilisation for the Environment (MOB) in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "De intensieve veehouderij is de grote boosdoener."

Sinds de 69-jarige Nijmegenaar Johan Vollenbroek met succes het stikstofbeleid van de overheid aanvocht bij de rechter, liggen 18.000 bouwprojecten stil. De commissie onder leiding van Johan Remkes moet nu kijken naar oplossingen om de impasse te doorbreken.

De eerste aanzet, het rapport Niet alles kan dat deze week verscheen, vindt Vollenbroek 'te vaag'. "Het is goed om overal 100 te rijden, daar leveren we echt geen welvaart voor in. Dat de woningbouw nu plat ligt hoeft wat ons betreft helemaal niet. Daar had Remkes best wat over kunnen opschrijven."

'Voor een tientje naar Alicante'

De gepensioneerde chemicus Johan Vollenbroek strijdt met zijn kleine organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) voor het behoud van biodiversiteit en tegen klimaatverandering. Nadat hij zijn pijlen succesvol mikte op het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid, richt hij ze nu op Schiphol – dat geen natuurvergunning heeft en mogelijk 100.000 vluchten moet schrappen.

"We hebben ver boven onze stand geleefd", vindt Vollenbroek. "Is het bijvoorbeeld een mensenrecht om voor een tientje naar Alicante te vliegen?" En dan is hij nog coulant geweest in zijn eis om 100.000 vluchten te schrappen, "dat hadden er eigenlijk veel meer kunnen zijn", zegt Vollenbroek. Hij noemt Schiphol 'een staat binnen een staat' en vindt dat onze grootste luchthaven niet boven de wet mag staan.

'Veestapel grote boosdoener'

"De schade door luchtverontreiniging ligt op 31 miljard euro", zegt Vollenbroek als Sven Kockelmann vraagt hoe je de economische schade opvangt als je de helft van de veestapel gaat inkrimpen. Nederland exporteert jaarlijks voor zo’n 19 miljard euro aan vleeswaren en zuivelproducten naar het buitenland. De hele landbouw draagt voor 40 procent bij aan de stikstofuitstoot.

"De BV Nederland gaat er alleen maar op vooruit", zegt Vollenbroek. Als je de veehouderij aanpakt "krijg je minder schadekosten. Er sterven jaarlijks 10.000 mensen vroegtijdig door luchtverontreiniging."

'Biomassacentrales zijn ecologische waanzin'

Het kabinet zet nu vol in op biomassacentrales en trekt daar 7 miljard euro subsidie voor uit. "Ecologische waanzin wat daar gebeurt", vindt Vollenbroek. "Als je kolen vervangt door biomassa, gaat de CO2-emissie omhoog. De CO2 gaat binnen een week de lucht in, terwijl bomen 30 jaar nodig hebben om terug te groeien. Biomassacentrales leiden tot meer stikstofemissies en dat wordt nog gesubsidieerd ook."

Ster advertentie
Ster advertentie