Binnenland

Wat doen we aan het tekort van 40.000 studentenkamers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doen we aan het tekort van 40.000 studentenkamers?

[Human] Duizend euro huur per maand voor zes vierkante meter, internationale studenten die in tentenkampen worden gestopt en een studente die seks moest hebben met de huisbaas om een kamer te krijgen; uit de podcast van 3FM Tussenuur blijkt dat de nood aan de man is wat betreft studentenkamers.

Het woningtekort onder studenten is inmiddels opgelopen tot 40.000, vertelt Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, die hier onderzoek naar deed. Dit vertelt ze in een podcast van 3FM en Human, gepresenteerd door Joost Schulte.

Video niet beschikbaar

Hierin gaat het natuurlijk ook over het kamertekort in Groningen, waar in augustus 2018 tenten werden opgezet voor studenten. Voor 12,50 per maand kon je in het tentenkamp overnachten, er stonden negentig bedden en er waren geen sanitaire voorzieningen. Vervolgens kwam Wageningen met hetzelfde idee, deze stad heeft ook een kampeerplek gecreƫerd voor 250 studenten. Deze studenten kregen wel wat extra: 's ochtends een ontbijtje. En tot slot de stad Tilburg, hier sliepen internationals in tenten voor 450 euro per maand.

Geen zin in vergunning regelen

Ook aan tafel zit Roeland Endtz. Hij is student politicologie en voert actie tegen het in zijn ogen belabberde woningbeleid in Amsterdam. Hij startte met deze actie nadat zijn huisbaas hem op straat zette.

Volgens de nieuwe regels in Amsterdam woonde Endtz met te veel mensen in een woning. Om met meer dan vier mensen te wonen, moet je namelijk een vergunning hebben, maar zijn huisbaas had niet zo'n zin om deze vergunning te regelen. Dat huisbazen de touwtjes in handen hebben ("voor jou 40.000 anderen") blijkt ook wel als de gasten de meest extreme verhalen van studenten delen in de podcast. Zo doet het verhaal over een studente die seks moest hebben met de huisbaas het gesprek voor heel even verstommen.

Hoe buitenlandse studenten de dupe worden van het kamertekort


(Postvakjes in een Delfts studentenhuis, foto door Erik van 't Woud / ANP)

Extra lastig voor 'internationals'

Rutten vertelt dat de Landelijke studentenvakbond zich intensief bezighoudt met het kamertekort en de excessen. De laatste jaren is er namelijk sprake van een stijging. Het wordt moeilijker voor woningbouwcorporaties om te investeren in woningen. Zij krijgen namelijk te maken met verhuurdersheffing (een soort belasting).

Daarnaast is er een puntensysteem in het leven geroepen, waardoor studenten bij hun huisbaas een lagere huurprijs kunnen afdwingen. De vrees van Rutten is dat huisbazen studenten dan helemaal links zullen laten liggen.

'No Internationals'

Voor internationale studenten is het extra lastig om aan een kamer te komen. Vaak wordt er gezegd bij kameraanbiedingen of hospiteeravonden: "No Internationals". Jonna Moorrees, internationaal student psychologie, is ook aangeschoven en vertelt in de podcast over haar hospiteerervaringen. Ze moest twee uur vanuit Duitsland rijden voor een hospiteer-avond, waarbij ze onderweg een boete kreeg en uiteindelijk, na al die moeite, niet werd gekozen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie