Binnenland
BNNVARA

Waarom jongeren gewapend rondlopen

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom jongeren gewapend rondlopen

Shanks, shivs en niffies. Straattaal voor de messen waar jongeren zich mee bewapenen. Ze dreigen ermee, poseren met hun wapentuig in rapvideo's en deinzen er niet voor terug om ze te gebruiken. Vorige week werd een 18-jarige jongen in Amsterdam Zuidoost doodgestoken. In De Nieuws BV beschrijft politiechef Chris Koers de tendens.

Video niet beschikbaar

"We zien een tendens waarbij het erop lijkt dat meer jongeren en jongere jongeren op straat lopen en een mes bij zich hebben", zegt Chris Koers. Hij is districtschef Oost Amsterdam, waar ook Amsterdam Zuidoost onder valt. Het beeld dat de politieman schetst, wordt bevestigd door criminoloog Jeroen van den Broek, die dat ook in Rotterdam bemerkt: "Zowel de jongeren zelf als de jongerenwerkers waarmee ik werk, zien dit. Met name in Rotterdam-Zuid is het een trend." Koers vertelt: "We zien dat lullige conflicten soms met messen worden uitgevochten. De aanleiding blijkt soms een hele triviale ruzie te zijn. Natuurlijk hebben we ook incidenten in criminaliteit, maar we zien dus op straat ruzies om niks en omdat er het wapen in bezit is, kent het soms een lelijke afloop."

Quote

We zien dat lullige conflicten soms met messen worden uitgevochten

Politiechef Chris Koers

In 2018 steeg het aantal ernstige steekincidenten met 4 procent, blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Het totaal aantal steekincidenten daalde juist een beetje. Een woordvoerder laat weten: "Natuurlijk is ieder steekincident er één te veel, zeker gezien de ernstige gevolgen die de zwaarste categorie met zich meebrengt, maar de cijfers zoals we ze nu voor hebben geven geen aanleiding om nader onderzoek te verrichten naar een eventuele rode draad."

Jongen van 16 met machete

"Wapenbezit is van alle tijden", stelt presentator Willemijn Veenhoven in De Nieuws BV en vraagt zich af wat er nu anders is. Koers beaamt dat, maar signaleert tegelijk een verandering op straat: "Wat we nu zien is dat soms ook jonge kinderen met wapens en met grote messen op zak lopen."

"Dat is een veranderende tendens. We zagen laatst een filmpje met jongens van een jaar of 11 met messen liepen en met elkaar aan het vechten waren. Van de week was er ook een jongen van 16 die met een machete werd aangehouden. Daar zien we een tendens die ons zorgen baart", aldus Koers.

De invloed van Drill-video's

Volgens criminoloog Jeroen van den Broek werken Drill-rapvideo's als inspiratiebron voor jongeren op straat. "Als één van die rappers een videoclip gaat opnemen, staan er veel jongens klaar, dan kunnen ze uitpakken, hun kettingen showen, hun mes showen. Ze zien het heel erg als een podium."

Van den Broek vertelt dat de rappers in die clips geen artiesten zijn die ver weg wonen, maar jongens die ze elke dag tegenkomen of waar ze tegenop kijken. Online ruzies verplaatsen zich naar de echte wereld, vertelt Van den Broek. "Ze zijn bezig met zich zo gewelddadig en zo gangster mogelijk te profileren. Maar je komt er niet mee weg om dat alleen maar op Facebook en Instagram te doen."

Van den Broek: "Je wordt door mensen op straat getest en er wordt van je verwacht dat je er navolging aan geeft." Die stoere online performance hoeft helemaal niet echt te zijn, zegt Van den Broek, maar het is voor jongeren onderling moeilijk om te zien of ze met een echte gangster te maken hebben. "Dat kan leiden tot bewijsdrang en bewijzen dat je echt van de straat bent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een clip van de 'Dutch Drillers' treedt rapper 'RS' op. De artiestennaam van Jay-Ronne Grootfaam, de achttienjarige die vorige week werd doodgestoken.

Wapens de wijk uit

Rotterdammers die het geweld en wapenbezit in hun stad beu zijn, begonnen vorig jaar de actie 'Wapens de wijk uit'. Mede-initiatiefnemer Anil Jagroep loopt met regelmaat op straat, spreekt mensen aan en plakt posters. "Elk beetje helpt, we willen bewustwording creëren, dat wapenbezit niet kan."

Jagroep: "We proberen daarmee mensen aan tafel te krijgen. Bijvoorbeeld kinderen van 11 tot 16 jaar die met hun ouders aan het ontbijt praten en zich hier bewust van worden. Als je dit ziet en meemaakt: praat hierover. Ga niet mee in die gekke tendens - ik word er echt verdrietig van - van die shanking en drill-video's."

Waarom jongeren gewapend rondlopen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie