Politiek
EO

'Aboutaleb heeft spijt dat hij zichzelf een salafist noemde'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aboutaleb heeft spijt dat hij zichzelf een salafist noemde'

Scheidend burgemeester Ahmed Aboutaleb zei ooit in Dit is de dag op NPO Radio 1 dat elke moslim - inclusief hijzelf - 'een beetje salafist' is. Van die woorden heeft hij spijt, zegt journalist Peter Groenendijk, die een boek schreef over de burgemeester. "Hij vindt het lastig om te zeggen, maar ik denk dat je het kunt vertalen als dat hij spijt heeft."

Terugblik op 15 jaar Aboutaleb (24 september 2024) - Dit is de Dag

Op Eerste Kerstdag in 2017 sprak Tijs van den Brink in Dit is de dag met Aboutaleb, die toen het volgende zei over salafisme, een orthodoxe stroming in de islam: "Een salafist is iemand die op de voorganger wil lijken. Een moslim die we voor salafist verslijten, wil eigenlijk op Mohammed lijken. Elke moslim is een beetje salafist." Deze uitspraken gingen viral en kwamen hem op veel kritiek te staan.

Groenendijk, die onlangs een uitgebreid afscheidsinterview had met Aboutaleb, vertelt dat de burgemeester hier erg ongelukkig op terugkijkt. "Hij vindt dat hij deze ingewikkelde discussie niet had moeten openen in een radio-interview. Hij had kunnen weten dat dit eruit gepikt zou worden en verkeerd zou vallen", vertelt de journalist.

"Aboutaleb is een man met een enorme geldingsdrang. In elk gesprek, in elk interview en in elk debat wil hij laten zien hoeveel hij weet. Dat zie je hier ook: hij wilde laten zien dat hij meer weet over de islam dan jij", aldus Groenendijk tegen Van den Brink.

Aboutaleb heeft wel vaker opvallende uitspraken gedaan. Na de aanslagen op Charlie Hebdo zei hij dat mensen die bepaalde cartoons niet leuk vonden 'op konden rotten', bijvoorbeeld. Onlangs zei hij na een aanslag in Rotterdam dat hij zelf ook heel vaak 'Allahu akbar' zegt.

In Dit is de dag deelde Peter Groenendijk de tafel met twee lokale Rotterdamse politici: Serkan Soytekin van DENK en Simon Ceulemans van Leefbaar Rotterdam.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie