Binnenland
KRO-NCRV

Politiebond: 'Er wordt te weinig geleerd van integriteitszaken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiebond: 'Er wordt te weinig geleerd van integriteitszaken'

De Nederlandse Politiebond maakt zich zorgen over integriteitszaken bij de politie. Volgens voorzitter Jan Struijs wordt er te weinig gedaan aan preventie en wordt er niet geleerd van actuele misstanden, zegt hij in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Struijs geeft aan dat er binnenkort weer 17 duizend jonge politiemensen bijkomen, maar dat zij onvoldoende worden klaargestoomd voor de 'eigentijdse risico’s' waar politiemensen mee te maken krijgen.

Struijs merkt dat de ondermijnende criminaliteit een nieuw gezicht heeft gekregen de afgelopen jaren. "De georganiseerde criminaliteit probeert structureel informatie los te krijgen bij instanties zoals de politie." Voorheen werden politiemensen door criminelen benaderd in het café of in de sportschool, met de digitalisering vinden zij nieuwe online wegen waaronder sociale media.

Probleem maatschappij

Afgelopen weekend verscheen er een bericht in NRC over misstanden binnen de Nationale Politie. Naast het negeren van interne meldingen over discriminatie zouden er problemen zijn met de integriteit van agenten. Zo bleek in de rechtszaak tegen Ridouan T. dat hij werd geholpen door een agent uit Utrecht.

De georganiseerde criminaliteit probeert niet alleen bij de politie voet aan wal te krijgen. "Je ziet het bij politie, het OM, de FIOD en wethouders en gemeenteraadsleden", aldus Struijs. "We hebben een structureel probleem in de maatschappij."

'Informatie is het nieuwe goud'

Het is volgens oud-directeur van de politieacademie Lex Mellink belangrijk voor politieagenten om te beseffen dat informatie het nieuwe goud is. Criminele organisaties proberen dit op verschillende manieren los te krijgen bij ambtsdragers. Daarom is minister Ollongren ook met het programma voor een weerbare overheid gestart.

Volgens de veiligheidsexpert moet er ondanks de enorme werkdruk bij de politie stilgestaan worden bij integriteit in de uitvoering. Concreet vindt hij dat er bij briefings en debriefings besproken moet worden waar de kwetsbaarheden op het gebied van ondermijning en integriteit die dag lagen.

Oplossingen

Er moet volgens Struijs een goede diagnose komen van de omvang van het probleem en een integrale aanpak. Nu is het volgens hem een soort 'grabbelton' aan oplossingen. "Ik denk dat er van alles en nog wat gedaan wordt, maar de effecten blijven uit."

Grote zaken op de plank

Ook spreekt de Politiebond-voorzitter zijn zorgen uit over de integriteitszaken die bij de Rijksrecherche nog op de plank liggen. "Zij overstromen structureel." Het is volgens Struijs erg zorgwekkend dat wanneer je een zaak van deze aard aankaart binnen de organisatie het maanden duurt voordat het opgepakt wordt.

Ster advertentie
Ster advertentie