De inburgering in Nederland is een puinhoop
- Nieuws
- De inburgering in Nederland is een puinhoop
De inburgering in Nederland is een puinhoop. Verschillende rapporten en onderzoeken hebben dat al aangetoond. Veel te weinig kandidaten slagen, het duurt eindeloos voordat je examen kan doen of een uitslag hoort en er zijn malafide taalbureaus die geld verdienen over de rug van inburgeraars. De Wet Inburgering wordt eind deze maand geëvalueerd door minister Koolmees van Sociale Zaken. In aanloop daar naartoe spreekt De Nieuws BV met enkele tientallen eigenaren van taalscholen om hun praktijkervaring te horen.
Video niet beschikbaar
Goudmijntjes
In de uitzending van De Nieuws BV bevestigen taalschooleigenaar Ad Appel en taaldocent Natasha Huiberts het beeld van de malafide taalbureaus: "Iedereen die zich in deze scene stort, ziet wandelende goudmijntjes. Het gaat om geld verdienen en niet om mensen helpen. Het is business."
De ellenlange wachttijden zorgen ook voor heel veel frustratie. Je moet soms drie maanden wachten voordat je examen kan doen en dan nog eens drie maanden voordat je de uitslag hebt. "Dat zorgt voor heel veel stress bij cursisten. Ze zijn allemaal bang voor de boete die boven hun hoofd hangt. Terwijl ze soms buiten hun eigen schuld om, langer doen over hun inburgering. Dat verlamt"
Wachttijden
Veel taaldocenten vinden het volstrekt onbegrijpelijk dat het zo lang duurt voordat je examen kan doen of voordat je een uitslag hebt. In 2015 en 2016, tijdens de vluchtelingencrisis zijn er een heleboel inburgeraars gekomen. Die moeten nu hun examens halen: "Dat had je kunnen voorzien. Je weet hoe lang het duurt om een examen na te kijken. zorg dat je voldoende mensen hebt."
Een van de grootste frustraties van taaldocenten is dat er maar één systeem is waar alle inburgeraars in moeten passen. Natasha Huiberts zegt: "Ik denk dat de inburgering op dit moment zijn doel voorbij schiet. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat dit de inburgering die we op dit moment hebben bijdraagt aan succesvolle integratie en participatie. Het is best wel gek dat we een systeem hebben voor de meest diverse doelgroep die we in de hele samenleving hebben. We willen dat al die mensen in precies hetzelfde hokje pakken."